Kli skav och knöl 2

Lördagsbild

Kli, skav och knöl är en känsla jag berättat om tidigare. Det kan vara utanpå, till exempel sömmar i kläderna eller knöliga strumpor. Sen kan det vara inuti, en känsla som jag bara kan beskriva med de tre orden, den som fattar vet vad jag menar.

Min adhd utredning var kli, skav och knöl inuti. Jag fick göra olika övningar, lägga klossar rätt och svara på frågor. Det var som att varje uppgift satte igång kliet, jag kunde känna hur hjärnan fick kortslutning. Om och om igen. Det blev klump i halsen, spänt i axlarna och gråt bakom ögonen. Hade jag varit tolv år, eller hemma för den delen, hade jag skrikit rätt ut. Högt tills stämbanden pajade och det flimrade framför ögonen.

Men jag är 31 år och svarade lydigt på frågorna. Det var som att allt gick upp för mig. Jag kan inte minnas fem siffror efter varandra eller associera som folk – men med åren har jag hittat tekniker. Dessa gör mig helt matt och det känns knöligt undertiden.

Problemet är inte att jag inte kan – det är hur det känns när jag försöker. Och det gäller allt annat i livet. Ständigt får man höra ”men jag glömmer också” eller ”jag har också svårt för det”. Eller ”men du som är så duktig”.

I torsdags förstod jag: det handlar inte om vad jag klarar eller inte klarar – det handlar om kli skav och knöl. Och det är det jag inte orkar med.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!