Julstök

I dag har jag haft julstök. Vet egentligen inte vad det ordet betyder. I mitt fall betyder det nog mest att man sätter fram julsaker och att det blir stökigt.

Eftersom jag vill verka fullt normal hänger jag alltid upp en julstjärna i fönstret. En julstjärna i fönstret kan få en att verka normal ungefär en och en halv månad. Därefter ger den motsatt effekt.

Det går alldeles utmärkt att bara spika upp en spik som man låter sladden hänga löst på tycker jag.

En adventsljusstake är ett måste! Jag hittade min på loppis för en tia. Sen glömde jag att köpa mossa. Men det finns inga gränser för min kreativitet – istället tog jag lite ”nipper” som jag alltid har hemma. En lila pärlslinga, en brosch och två torra kastanjer jag hittade i fickan fick duga bra. Man ska inte vara så pjoskig.

Förra året hade jag en med vitt ludd och rosa pärlor.

När jag ändå var på loppis passade jag på att köpa julgranskulor och en grön girlang för några tior. De fick klä min ljuskrona.

Då var det bara sovrummet kvar. Där står redan min amaryllis. Mamma säger att man ska vattna dem först när de blommar. Men jag vill att blomman ska komma snabbt. Därför vattnar jag jättemycket i början. Då blir det en jättelång stjälk som man kan stötta med till exempel kinapinnar. När blomman kommer har jag redan tröttnat. Men den är minst lika fin som torr tycker jag!

Om man släcker ner lite och tänder ett ljus syns det knappt att den är vissen.

Den här texten tog lite längre tid att skriva än normalt. Även fast det var så många bilder. Det beror på något som jag, inför min psykolog, kallar ”det går lite fort i huvudet”.

Jag har bipolär sjukdom med blandade skov. Det innebär ungefär att jag kan vara glad och ledsen samtidigt. Jag kommer att berätta mer om detta allt eftersom. Men om du har frågor – ställ dem gärna så ska jag göra mitt bästa för att svara. Just i dag snurrar det ord, bilder, känslor och idéer i huvudet. Det gör det lite svårare att koncentrera sig.

Ibland måste jag sudda ut en hel rad – fast jag vet att jag skrivit rätt. Annars kan hemska saker hända får jag för mig – fast jag vet att det inte är så. Ibland ska jag skriva en sak och mitt i meningen börjar jag skriva om något annat. Mina associationer går längre än vad jag kan förstå. När detta börjar hända vet jag att en lite jobbigare period väntar.

Men jag är van. Detta händer var och varannan vecka. (Det vill säga typ jämt) Och jag har så mycket verktyg i dag. Om jag ska vara helt ärlig vet jag inte om jag vill ha det på något annat sätt heller.

Hur konstigt det än må låta..Min katt Marilyn säger hej.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Julstök

 1. Frida

  Hela stycket innan första bilden var oerhört mitt-i-prick på att beskriva min variant av julstök.

  Förra året satt stjärnorna kvar tills mamma hälsade på i april tror jag…

  Svara
 2. Tove Lundin

  Underbart! Om vi är två om den definitionen av julstök borde den ju vara den rätta!
  Har man kvar granen till påsk kan den ju vara påskris! (och stjärnorna kan man ju bara skita i att tända mellan februari-december) : )

  Svara
 3. Barbro

  Skrattar gott åt dina texter då jag förstår exakt hur du känner, tänker och resonerar. Vilket lyft att läsa 🙂

  Svara
 4. Barbro

  Jag är mer rationell än så, satte inte upp mer än jag vet att jag pallar ta bort. Resten får mina söner fixa. Dom är 15 och 17 och grejade det mesta 🙂

  Svara
 5. Tove Lundin

  Härligt med söner som hjälper! Tur att jag såg din kommentar här i dag. Fick mig att minnas att det nog börjar bli dags att ta ner allt pynt…

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *