Ge en gåva

Jag har bestämt mig

Flyg lilla fjäril..

Jag ska våldsgästa Debatt! Inte Debatt på tv (även om det vore skoj) utan min egen, inre debatt. Det är dags nu. Programledaren har gömt sig och gästerna pratar i mun på varandra. De håller sig inte till ämnena heller, utan sticker hela tiden iväg på olika, långsökta sidospår (som oftast slutar med ämnet döden). Dessutom har de hakat upp sig. Det är samma avsnitt varje dag, som om någon tryckt på repeat. Helt fantasilöst om man frågar mig, men det är det ingen som gör.

Flera gånger har jag skrikit ”Håll käften!”. Då tystnar de en stund, lite snopet. Sen är de igång igen. Värre än tidigare. Det händer att jag ignorerar dem, men de kör på ändå. Oftast sitter jag bara och lyssnar. I dag har det varit en bra dag, en god vän, en bra nyhet och sol lirkade fram själen och det blev tyst för en stund. När hon gått satte jag mig ner för att njuta av den tystnad jag visste snart skulle vara över.

I tystnaden trädde en mening fram, som jag nyligen hört (det var Thorsten Flinck som sa det i sitt sommarprat). Om man vill något måste man bestämma sig. Så sa han. Man kan inte bara bestämma sig lite. Där och då bestämde jag mig.

Det är dags nu. Jag vet ju vad jag måste göra. Jag måste sätta mig bland alla gäster, titta rätt på dem och höra vad de vill säga, en sista gång. Sedan ta var och en av dem i handen och säga:

– Tack så mycket för din medverkan, men nu är programmet slut.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

14 kommentarer till “Jag har bestämt mig

 1. Tove Lundin

  Visst är det underbart Julia! Det är ju så logiskt att det förvånar mig att det skulle ta 31 år innan det liksom sjönk in. Men det kanske är nu man behövde det!
  Lycka till med beslutet!

  Svara
 2. Katarina

  Jag är bra på att bestämma mej. Och det känns ofta väldigt sant och väl förankrat.
  Men likt förbaskat ändrar sej det bestämda alltför ofta. Som att störa en kompass med magnetiska föremål. Min kompassnål går liksom inte att lita på.
  Nån som känner igen sej?

  Svara
 3. Tove Lundin

  Är du säker på att den inte går att lita på?
  Jag känner igen mig, men ibland tänker jag att det är feg-Tove som tittar fram när saker börjar bli allvar eller drömmar bli sanning.
  Ibland kan jag vilja en sak jättemycket och nästa sekund inte alls. Och när det går åt skogen tröstar jag mig med att det var nog meningen. Att jag bara övade lite eller att ”när jag tittar tillbaka på det här kommer jag förstå”..
  Hoppas sommaren är fin för dig och din superhjälte!
  Kram <3

  Svara
 4. Katarina

  Jag har olika sorters bestämdhet.
  När jag varit säker på en sak över en längre tid är det som om bestämdheten faller in i gruppen ”bestämdhet som med bestämdhet går att lita på” (som val av skola till min son).
  Sen har jag bestämdhet som far omkring som flipperkulor. Gärna många på en gång för att göra allt krångligare.
  Den bestämdheten kan komma och snabbt bytas ut mot nåt annat. Men känslan av att vara lika bestämd, som bestämdheten som inte sviker, är lika stark.
  Tyvärr är det mest den snabbt utbytbara bestämdheten som dominerar.
  Den jobbiga, fladdriga bestämdheten slukar massor med energi och gör mej låg. Är som nån rycker undan mattan jag står på.
  Men samtidigt är jag stark i mina värderingar och i föräldrarollen. Den bestämdheten håller i sej.
  Det som fladdrar och far är vad jag vill göra. Gå nån kurs kanske. Jobba med det här kanske. Gå på den eller den festen kanske.
  Brukar också tänka att det som inte går att genomföra kanske inte var meningen. Att det finns en tid och plats för allt. Inte forcera fram saker och ting.
  Det hjälper att tänka så.
  Tack för att du lyssnar och förstår Tove.
  Hoppas du har en toppensommar du med. Vi njuter av ledigheten och friheten att göra vad vi vill.
  Kram!
  <3

  Svara
  • Tove Lundin

   Vad jag känner igen mig i det du skriver!
   Jag tror att det beror lite på min diagnos. Snabba beslut, spontanitet, velighet, tusen idéer… Allt i en röra.
   Tips jag har fått är att skriva ner, få det på papper, kanske göra plus och minus listor. Men när det väl kommer till praktiken..
   Kanske din braiga mammainstnkt väger över dina problem med beslut när det gäller din son.
   Du kommer säkert på snart vad du själv vill göra! Om inte kan du ju göra som jag – bli en mångsysslare! Även om jag tycker du skulle passa bra som idéspruta! Ska hålla utkik efter sådana jobb 🙂
   Kram <3

   Svara
 5. Katarina

  Min psykoterapeut vill att jag fokuserar på nåt, tex min födelsedag (som jag har super mega jätteångest för)och försöker hålla fast vid den bild som känns mest rätt.
  På nåt vis…
  Förstår hur hon menar när hon förklarar men låter mest som blurr när jag ska förklara. 🙂
  Men hur kan man fokusera på ett mål som hela tiden ändrar form? Där varje form av vad som känns sant, rätt och riktigt ändrar sej hela tiden.
  Det är min 40-års dag som närmar sej och jag vill bara kräkas när jag tänker på det.
  Ger mej sån fruktansvärd ågren och beslutsångest att tänka på den dagen.
  Tror jag skiter i att fylla 40. Jag hoppar till 41 direkt istället.
  Dina listor låter också som en bra idé, i teorin. Men som sagt i praktiken funkar allt annorlunda.
  Önskar jag kunde spika fast mina mål och idéer så de slutar skutta runt så förbaskat. Högt staket också kanske så de inte kan rymma heller. 🙂
  Kram
  <3

  Svara
 6. Katarina

  ps.
  Vill inte spärra in eller spika fast mina idéer. Vill att de ska flyga högt och fritt som fåglar.
  Men vore bara skönt och härligt om nån av dem valde att slå sej ner och stanna en stund.

  Svara
  • Tove Lundin

   Vilken bra idé! Jag vill också fokusera på idéer som flyger. Vill också ha visioner som stannar. Och jag vill kunna leva med tanken på att det blev fel.
   Mitt tidigare knep gick ut på att lägga allt i en låda med tunga stenar och kasta i en djup sjö..
   Det var mycket roligare att fylla 31 än 30 så jag förstår dig! Nu efteråt känns det ju helt absurt att jag ägnade tre år åt att ha ångest över en dag. Min nedrans bok är ju lite som att fylla år och jag har lagt de tankebilderna i en låda som jag dränkt..
   Nu tänker jag prova att välja den bilden jag gillar bäst och hålla fast! Eftersom jag inte har en aning om vad som känns bäst måste jag såklart börja där.. Men jag gillar verkligen tipset! Kanske du minns vad lilla Katarina gillade för kalas? Det är säkert samma i dag – fast man har blivit förstörd av samhällets alla normer..
   Kram <3

   ps: hittade av en slump detta och tyckte idén var så fin..

   Svara
 7. Katarina

  Tack för länken Tove. Tyckte också idén var fin. Härligt att se.
  Bra idé att fråga lilla Katarina vad hon gillade för kalas. Man glömmer lätt sej själv när man ska göra nåt för sej själv. Lätt att springa vilse i ”borde-dimman”.
  Eller som du skrev – förstörd av samhällets alla normer.
  Så sant.
  Kram <3

  Vill passa på att slänga in ett boktips.
  Läser en sån bra bok om Asperger som säkert fler kan ha glädje av.
  Tyvärr är den rätt dyr men hade tur och hittade den på biblioteket.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9144075553

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack för boktipset Katarina! Finns den inte på biblioteket kan man ju nästan alltid beställa dit – älskar bibliotek!
   Hoppas du kommer på hur din dag ska bli och kan hålla fast vid bilden! Jag är övertygad om att det blir bra, speciellt om du kikar bakom borde-dimman!
   Där bakom kanske det finns färgglada ballonger och marängsviss 🙂
   Kram <3

   Svara
 8. Micael

  Bra skrivet Katarina! Det är egentligen enda gången jag lyckas skärpa till mig (även när jag mår riktigt dåligt) när min dotter är hos mig. Hon ska inte behöva lida för att jag lider.

  Samtidig kan jag inom mig skrika, men fråga då, fråga vad det innebär att vara deprimerad. Men jag skulle aldrig skrika åt henne. Hon är ju den bästa.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.