Ge en gåva

Information är makt – så här kommer lite

Kompenserar ett tråkigt ämne om lagar med en bild på två fåglar som pussas.

Jag skrev nyligen en text om att leva med psykisk ohälsa i tidningen Modern Psykologi som nu går att läsa på nätet. Texten innehåller tips och knep som den som lever med psykisk ohälsa bör känna till. Det finns såklart massa mer än det jag skrivit som är bra att veta, men man måste ju börja någonstans och för mig var information om hjälp och rättigheter det första steget till min återhämtning. Trots att det för mig, och många med mig var vändpunkten är det tyvärr fortfarande idag svårt att få tag på information om sina rättigheter som patient.

Till försvar kan jag säga att inte ens jag som jobbar med just information och patientinflytande har full koll på allt. Det ÄR rörigt att vara patient, sjukskriven, eller vårdsökande. Därför tänkte jag idag skriva om två viktiga ord du som är patient kan ha nytta av. Självklart har även du som är anhörig till en patient nytta av detta.

Patientlagen

Patientlagen kom till 2015. Jag rekommenderar att läsa på så mycket det går om den här lagen, den är nämligen till för oss som är patienter. På 1177 finns information om detta på flera språk. Där finns mycket bra att känna till, så som att man har rätt att välja öppenvård i hela landet, eller få en ny medicinsk bedömning om du inte är nöjd. Men viktigast av allt tycker jag är att du har rätt att få information som du förstår. Detta betyder alltså att din läkare eller vårdkontakt är skyldig enligt lag att förklara saker som vad det finns för vård, hjälpmedel och hur lång tid det ska ta innan du får hjälp med mera. Det betyder även att om din läkare pratar på ett sätt som du inte förstår, är det inte dig det är fel på. Din läkare bryter mot lagen.

Vårdplan

Nu ska jag berätta något heltokigt: Det ska finnas en plan för dig som är patient! Och du ska få veta den. Detta kallas vårdplan och innebär att till exempel din läkare tillsammans med dig  skriver en plan för dig och din kommande vård. Till exempel vilken behandling du ska ha, hur länge och varför. Vilka mediciner du ska eventuellt äta, hur länge och varför. Den här vårdplanen ska sedan uppdateras minst en gång per år. Du som patient ska både ha tillgång till planen och vara delaktig i hur den utformas. Funderar du till exempel på att bilda familj, flytta eller gå en utbildning är det saker du kan ta upp med din läkare och göra en gemensam plan för. Fråga din läkare, och om hen inte ger dig ett svar som du förstår – kom ihåg att det är olagligt.

Information är makt – i detta fall makten över ditt eget liv.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

2 kommentarer till “Information är makt – så här kommer lite

 1. Stine

  När det inte finns någon plan – eller rättare sagt när en person skickas som en papperslapp (journal) mellan olika mottagningar som alla skickar vidare…. i en enda lång ringdans och det inte finns någon som kan ta ansvar för att personen får den vård som är nödvändig….
  När det enda som erbjuds är en plats i en kö för en utredning som inte kommer att vara giltig eftersom det inte finns kompetens för att göra utredningen….
  När det inte finns kompetens för att ge behandling för det utredningen eventuellt kommer fram till…
  Vad ska det då skrivas i en eventuell plan? Ytterligare fina ord om att vården minsann fungerar så bra????? För vem?
  Vårdkedjan har havererat och den person som skriver det här är snart inte i livet längre.
  Men eftersom ingen ens vill prata med personen finns liksom ingen ingång.
  Alla bara läser papper.
  Och skickar vidare.

  Svara
  • Tove Lundin

   Jag håller med, när ingen följer lagarna är det nästan kränkande med dem. Och bara för att det finns en vårdplan behöver den ju inte vara bra.
   Jag brukar försöka vara så förberedd det går inför möten med vården, vill tipsa om denna länk som kan vara till hjälp när man förbereder sig.
   Lycka till!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.