Impulsivitet är livet!

Dessa diskborstar går alltså inte att slänga i väggen! Ett fall för Plus?

Kära läsare, i dag fortsätter vår bokstavsföljetong. Dagens ämne är: Impulsivitet.

Man handlar snabbt utan att tänka efter, har svårt att behärska sig och att klara motgångar. Känsloläget pendlar snabbt upp och ned. Källa Vårdguiden.

Kanske ni minns mitt inlägg om impulsivitet? Där ifrågasatte jag skillnaden mellan impulsiv och intuitiv. Jag ansåg att det senare bara är lite mer svårstavat. Men, självklart är det mer komplext än så. Det var ju inte min intuition som hade sönder diskborsten i morse. Jag gjorde inte en omedelbar, korrekt bedömning att “Så säger man på bästa sätt till sin pojkvän att han glömde en sak”.

När jag trodde att jorden skulle gå under, av ovan nämnda anledning – bildade jag mig inte en omedelbar, korrekt uppfattning om situationen.

Men den här bokstavsföljetongen blir så tråkig, om vi bara fokuserar på det negativa. Eller förresten, det där med negativt tar jag, helt impulsivt tillbaka. Nedstämdhet och depression hänger nämligen också ihop med adhd. Därför tänker jag visst inte skriva att det är negativt att kasta saker i väggen. Måste ångesten ut så måste den – en diskborste, ljusstake eller osthyvel är bara värdsliga ting.

Här kommer dagens visdomsord:

“Har man svårt att behärska sig, känsloläget pendlar snabbt upp och ner och man måste handla utan att tänka: Släng något i väggen! Förlåt dig sedan”.

Medveten närvaro kan man öva på vid andra tillfällen. Om man inte är proffs förstås, eller har ett annat knep (tipsa gärna – mina ljusstakar är slut). Annars får man bara mer pendlande känsloläge – och handlingen blir än längre bort från tanken.

Min impulsivitet är starkare än min blyghet. Annars hade jag aldrig varit där jag är i dag. Därför tänkte jag göra en lista på saker jag aldrig haft eller upplevt om jag hunnit tänka. Fyll gärna i med era egna erfarenheter (eller påminn er själva).

Toves spontan-lista:

Marilyn, spontanköpte kattunge när jag egentligen bara skulle på loppis.

Lulu Luck, kom på att jag ville ha en turkos bubbla, hittade en turkosaktig skrothög på Blocket, köpte samma dag – körkortet tar jag sen.

Torpet, spontanringde på en annons “Torp mitt i skogen uthyres på årsbasis. Ingen vatten eller el”. Skrev kontrakt samma vecka.

En låda termosar och fyra resväskor på auktion.

Praktikant som sportjournalist i en månad, på frågan om jag kunde något om sport råkade jag svara “Absolut!” Man ser väl skillnad på en fotboll och en puck.

Sist men inte minst: Blogga för Vårdguiden!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!