Ge en gåva

Impulsivitet är livet!

Dessa diskborstar går alltså inte att slänga i väggen! Ett fall för Plus?

Kära läsare, i dag fortsätter vår bokstavsföljetong. Dagens ämne är: Impulsivitet.

Man handlar snabbt utan att tänka efter, har svårt att behärska sig och att klara motgångar. Känsloläget pendlar snabbt upp och ned. Källa Vårdguiden.

Kanske ni minns mitt inlägg om impulsivitet? Där ifrågasatte jag skillnaden mellan impulsiv och intuitiv. Jag ansåg att det senare bara är lite mer svårstavat. Men, självklart är det mer komplext än så. Det var ju inte min intuition som hade sönder diskborsten i morse. Jag gjorde inte en omedelbar, korrekt bedömning att ”Så säger man på bästa sätt till sin pojkvän att han glömde en sak”.

När jag trodde att jorden skulle gå under, av ovan nämnda anledning – bildade jag mig inte en omedelbar, korrekt uppfattning om situationen.

Men den här bokstavsföljetongen blir så tråkig, om vi bara fokuserar på det negativa. Eller förresten, det där med negativt tar jag, helt impulsivt tillbaka. Nedstämdhet och depression hänger nämligen också ihop med adhd. Därför tänker jag visst inte skriva att det är negativt att kasta saker i väggen. Måste ångesten ut så måste den – en diskborste, ljusstake eller osthyvel är bara värdsliga ting.

Här kommer dagens visdomsord:

”Har man svårt att behärska sig, känsloläget pendlar snabbt upp och ner och man måste handla utan att tänka: Släng något i väggen! Förlåt dig sedan”.

Medveten närvaro kan man öva på vid andra tillfällen. Om man inte är proffs förstås, eller har ett annat knep (tipsa gärna – mina ljusstakar är slut). Annars får man bara mer pendlande känsloläge – och handlingen blir än längre bort från tanken.

Min impulsivitet är starkare än min blyghet. Annars hade jag aldrig varit där jag är i dag. Därför tänkte jag göra en lista på saker jag aldrig haft eller upplevt om jag hunnit tänka. Fyll gärna i med era egna erfarenheter (eller påminn er själva).

Toves spontan-lista:

Marilyn, spontanköpte kattunge när jag egentligen bara skulle på loppis.

Lulu Luck, kom på att jag ville ha en turkos bubbla, hittade en turkosaktig skrothög på Blocket, köpte samma dag – körkortet tar jag sen.

Torpet, spontanringde på en annons ”Torp mitt i skogen uthyres på årsbasis. Ingen vatten eller el”. Skrev kontrakt samma vecka.

En låda termosar och fyra resväskor på auktion.

Praktikant som sportjournalist i en månad, på frågan om jag kunde något om sport råkade jag svara ”Absolut!” Man ser väl skillnad på en fotboll och en puck.

Sist men inte minst: Blogga för Vårdguiden!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

15 kommentarer till “Impulsivitet är livet!

 1. "Jessica"

  IKEA´s diskborstar kan jag köpa i parti och minut åt dig dom är väl rätt OK under 10:- och skadar inte för mkt 😉 Håller den lägg den i en låda för nästa hållbarhetskontroll … (hmm extraknäck? hållbarhetstestare i hemmet ;_D )

  samma affärs plastmuggar och tallrikar utmärkta att får ur sig ilskan med 🙂 HELST utan saker I el på iallafall inga färgande saker.
  Ska se om jag kan fixa en T1000 minirobot åt dig går i tusen bitar men lagar sig själv på några sekunder/minuter frågan är bara vad hälsovårdsnämnden säger om Kvicksilver i hemmet 😉

  Spontant säger jag bara tack och lov för din spontanitet hade ju inte kunnat läsa/skriva/träffat dig annars 🙂

  Idag blev det många förlåt åt mig själv och närstående aaaaaahhhhhrg finns det inget anti noradrenalin?

  Svara
 2. Katarina

  Konstigt egentligen. Jag som är en planerings- och list-freak tog två av mina största beslut impulsivt. Dvs:
  Giftermål och att skaffa barn.
  Tyvärr blev det skilsmässa men min underbara unge har jag ju ändå. 🙂

  Svara
 3. Tove Lundin

  Tack för tipset ”Jessica”! Den där roboten låter ju helt fantastisk! Kan man inte uppfinna ljusstakar, diskborstar och tandborstmuggar som lagar sig själva (exempel tagna ur egen erfarenhet)..
  Ja tack och lov för min spontanitet, och för mina impulsiva läsare 🙂 Önskar också att det fanns ett botmedel. Men tills dess får vi köra med ”förlåt”!

  Tycker det var två mycket bra impulsiva beslut Katarina! Det är så svårt att hålla ihop med folk att det är lika bra att gifta sig på en gång – då får man ju ha fin klänning och äta tårta 🙂 Och en underbar unge måste ju vara den bästa impulsgrejen man kan drömma om. Dessutom misstänker jag ibland att de liksom kommer till oss när de känner för’t 🙂

  Svara
 4. "Jessica"

  tandborstmuggar i gummi? 😉 studs studs studs ……. jag vet att det finns okrossbara krukor i ngn typ av gummi. tyvärr det enda jag känner till.

  Svara
 5. Linda

  Kuddar är annars en bra grej att kasta. Mjuka så det blir inga märken och de håller.
  det blir lite knepigt dock då man inte alltid har kuddar runt sig..
  Och så länge man inte kastar dem på krukor/vas/lampa… Hmm, att köpa grejerna på Ikea är inte så dumt, lätt att köpa ny likadan kruka. Och så är det inte så dyrt heller…

  Svara
 6. Tove Lundin

  Smart ”Jessica”! Men, ibland är det ju liksom kraset man vill åt.. Men studs är bättre än inget!

  Kuddar kör jag ofta med, Linda! Även strumpor, alltså när de ligger ihopknölade parvis i lådan. Men, det är ju som du skriver en risk i detta, man kan ju råka ha ner någon vas man verkligen gillar. Själv köper jag upp lager med ljusstakar på Myrorna och Röda Korset. Favoriten är höga i glas! En gång kastade jag två samtidigt. Det onda försvann supersnabbt – det kom till och med lite fniss 🙂

  Svara
 7. Johanna

  Tycker verkligen jätte mycket om att läsa din blogg och lär mig massor.
  Jobbar på en daglig verksamhet med personer som har olika diagnoser.

  Svara
 8. Katarina

  Precis. När det kändes rätt var det liksom bara att tuta och köra. Då var inga listor i världen intressanta. Jag ville ha barn då punkt slut. 🙂
  Ja fin klänning och god mat är aldrig fel. + Att mitt ex är en av mina närmsta vänner. Så fick på sätt och vis behålla det som var bra i den relationen ändå.
  Skulle gärna spontan-skaffa en unge till men får ge den gullklimpen en annan pappa. 🙂
  Kram <3

  Svara
 9. Tove Lundin

  Tack Johanna! Vad roligt att du får nytta av bloggen. Och det gör mig glad att du är öppen och vill lära dig mer inifrån!

  Vad lyxigt, att få vara nära vän med sitt ex! Viktigt när man har en guldklimp tillsammans. Lyxigt också för nästa pappa – han får ju två extra guldklimpar på köpet 🙂
  Kram <3

  Svara
 10. Katarina

  Kanske är jag redan för gammal för att kunna få fler barn. Men då är jag glad och nöjd med den juvel jag har. 🙂
  Ja det underlättar massor när man kommer överens och har kul tillsammans.
  Kram <3

  Svara
 11. Tove Lundin

  Haha! Klart du inte är för gammal för det 🙂 Även om du kanske har passerat det där läskiga datumet (Grattis i efterskott eller förskott förresten, tänkte gratulera dig på måfå någon gång, så det fick bli i dag) så är det inget konstigt att få barn nu. Speciellt inte nr. 2. Ps: kolla in Vårdguidens nya, coola bloggerska om du börjar få åldersnoja 🙂
  Men en juvel räcker gott nog – är lite avis!
  Kram <3

  Svara
 12. Katarina

  Tack! Är helt ok att vara 40. Slapp krisen, som man hör så mycket om.
  Nojjade ”bara” över själva firandet men jag överlevde det med. 🙂
  Tror nog också jag hinner klämma in en till gull-unge innan kroppen lägger av på den fronten.
  Härligt! Såg precis den nya coola bloggerskan. Gillar när folk gör oväntade saker.
  Kram <3

  Svara
  • Tove Lundin

   Vad skönt att du överlevde firandet! Och skönt att slippa krisen! Ja, man hör ju om den – kanske det är därför vissa får den. Man tror att det måste kännas så. Jag fick en liten kris när jag förstod att jag inte var barn längre. Sen kom jag på att det var jag visste! Jag är den jag alltid har varit. Men livet gör mig lite bättre och smartare för varje år. Det enda som kan förstöra det är samhällets knasiga normer och föreställningar om hur det ”borde vara”. Det bästa är ju att strunta i sånt och istället lära av livet!
   Och göra oväntade saker – gillar också det 🙂 Ett tag gjorde jag en ny sak varje dag. Allt ifrån att baka muffins till att ta ett statistjobb 🙂 Som vi skrev förut, om du minns: Livet är läskigt och spännande 🙂 Även Gull-ungar är både läskiga och spännande tycker jag!
   Kram <3

   Svara
 13. Cicci

  Lite krisknep jag använt mig av som kanske kan fungera som att kasta ljusstackar är spola händerna under kallvatten, Kallt vatten i ansiktet, ha ispåse/isklabbe att hålla händerna eller lägga mot ansiktet (med handduk runt). Det kan på något sätt minska ner pulsen i kroppen. Det kan fungera för mig när jag får starka känslor typ ångest.
  Sen skulle jag vilja investera i en boxningssäck att ha hemma.

  Svara
  • Tove Lundin

   Men, vilket bra tips, Cicci! Det ska jag definitivt prova nästa gång. Snabbt och gratis. Dessutom slipper man sopa efter.
   Boxingsäck – vilken dröm!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.