Impulsiv eller intuitiv?

Ett typiskt adhd-symtom är impulsivitet. Vilket förmodligen ska tolkas som att det är något negativt. Enligt mig bör man följa första bästa infall. (Självklart bara då det inte skadar dig eller någon annan.)

Jag har läst många såhär-blir-du-lycklig-böcker. I alla står det att man ska följa något som heter intuition. Ett förbaskat svårstavat och svåruttalat ord som egentligen bara betyder magkänsla. Eller lite längre: ”förmågan att bilda en omedelbar uppfattning eller göra en omedelbar bedömning utan att (medvetet) ha tillgång till alla fakta”

Såhär beskrivs impulsiv: ”som väldigt lätt eller ofta ändrar avsikt, sinnestillstånd eller kroppsposition(!). Exempel: Om du ska arbeta med djur får du inte vara så impulsiv.”

Jag undrar vad som egentligen är skillnaden mellan att följa sin intuition och att vara impulsiv? (Förutom att det är något lättare att säga impulsiv). Jag känner i alla fall mer igen mig i den första beskrivningen..

Okej att min impulsivitet ibland sätter mig i trubbel.. Men det borde väl även hända den inutitive (nu orkar jag inte stava det ordet rätt längre). 99 procent av fallen har jag hamnat i helt underbara situationer.

Ett färskt exempel: Utanför mig ligger en butik. I måndags såg jag en lapp om att de skulle ha loppis. Min impulsivitet sa åt mig att gå in. Väl inne frågade jag om det gick att hyra bord. Det gick bra och min impulsivitet sa då att det ville jag ju göra. Först efteråt funderade jag över om jag hade andra planer för dagen, vad jag skulle sälja, hur jag skulle få dit sakerna och andra världsliga saker.

Nu är jag nyss hemkommen från en fantastisk dag i affären. Jag har hört berättelsen om kvinnan som dansade tango med Jacque Tati så hans fru blev så sotis att hon lämnade festen, om den lilla pojken som tappade nappen i kobajs och ville steka bort bakterierna, diskuterat pälsindustrin med en nysvensk tyska, sjungit ”Jag mötte Lassie” i kör för fulla muggar.. Bara för att nämna några saker.

Nu måste jag kila. Jag har precis impulsiv-tackat-ja till en festkväll… Att jag ska möta upp gänget om en kvart och sitter i mjukisar är ju inget som helst problem! Hur man fixar sig på nolltid är en av mina många specialiteter och något jag tänkte berätta mer om, kanske i morgon…

Kram till mina fina läsare, både spontana, inutitutiva och alla andra!

Jag i fuskpäls och tyllhatt som jag bara var tvungen att intuitiv-köpa!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

3 kommentarer till “Impulsiv eller intuitiv?

 1. rabbit

  Nu blir jag också osäker, har inte hört intuitiondefinitionen ”förmågan att bilda en omedelbar uppfattning eller göra en omedelbar bedömning utan att (medvetet) ha tillgång till alla fakta”.
  Har nog trott att intuition ska innebära att man gör en omedelbar KORREKT bedömning och inte bara en bedömning. Annars innebär det ju i stort sett att tänka att ’såhär är det nog’.
  Eller finns det olika grader i intuition? Då kan man säga att hon, hon har mycket intuition. Den suger, så alla bedömningar hon gör utan att känna till alla fakta är helt käpprätt, men hon har så mycket intuition att hon nästan inte lyssnar på några fakta alls.
  Det känns alltså, rent intuitivt, som att det är något galet med den där formuleringen.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *