Hur känns det egentligen?

Jag är i Umeå för att delta i utbildningen av nya hjärnkollsambassadörer. Det häftiga med att sitta i ett rum fullt med andra människor i liknande situation (alltså med erfarenhet av psykisk ohälsa) är att man blir norm. Och är det något som hör till ovanligheterna i mitt liv är det att få vara norm. Varje gång det händer slås jag av insikten hur förbannat viktigt det är att känna samhörighet med andra, hur sällan det sker och hur skönt det är att alltid slippa förklara sig. Eller i alla fall inte behöva förklara så mycket. Det räcker med att säga att jag gära pillar med mobilen eller vickar på tårna för att inte missa massa saker de andra säger. Eller att jag ibland måste ställa mig upp. Jag behöver inte komplettera med en lång utläggning om hur adhd-hjärnor fungerar, eller med massa ursäkter och förlåt. Alla andra människor i rummet förstår. Och skulle någon mot förmodan inte göra det, då är det den som avviker från normen och är lite eljest (jag känner mig inspirerad här i Västerbotten att slänga mig med termer som eljest. Det går förmodligen över i morgon när jag är hemma igen).

Men trots att det är skönt att slippa förklara sig en stund är det ändå, enligt mig viktigt att även min normalstörda omgivning förstår sig på mig. Och just därför tycker jag det är så roligt att prata och skriva om hur det kan vara att ha adhd och psykisk ohälsa. För det är ofta i förståelsen vi når fram till varandra.

Så, skulle det vara någon som läser detta och undrar hur adhd känns kan jag i dag, kära läsare bjuda på en fantastisk illustration. Titta på bilden ovan, titta särskilt noga på min mycket belåtna min. Detta, mina vänner är jag som tror att jag äntligen har klurat ut ett sätt att fota mig med min bok utan att texten blir spegelvänd. Jag står alltså framför en spegel och håller mobilen bakochfram. För att komma på detta har jag funderat ganska länge och gjort noggranna uträkningar. Sen har jag på ett nästintill akrobatiskt vis lyckats le samtidigt som jag tittar in i kameran och trycker på knappen bakochfram. Precis så här, skulle jag våga påstå, upplever jag min adhd. Jag liksom anstränger mig jättemycket, funderar flera varv, tänker hårt och intensivt och vänder ut och in på mig själv – men i slutändan blir det lika fel ändå..

Hur som helst, vad jag med denna fantastiska bild ville säga var att jag från förlaget fått möjlighet lotta ut en bok till er! Vill du vinna – lämna bara en kommentar här under så utser jag en vinnare om tre veckor. Sprid och länka gärna om ni tror att någon ni känner skulle behöva just denna bok.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

7 kommentarer till “Hur känns det egentligen?

 1. Karin Malmström

  Spännande!! Den skulle jag vilja läsa! Har inte ADHD men varit ute för en olycka, då jag ramlade ner från min balkong!! Så jag känner så väl igen mig☹!? Håller på att, skriva en bok om min olycka och hur hela livet ställs på ända!! Tack och Hej 🌷☘💖💕!!

  Svara
 2. Eva

  Den boken vill jag gärna läsa. Har så vitt jag vet ingen diagnos själv. Hur som helst så känner jag väl igen hur man kan krångla till saker i livet, som ditt foto. Lycka till i framtiden 😊

  Svara
 3. Karin Jörgensen

  Skulle inte tro att jag har ADHD själv men är väldigt intresserad av psykologi i all-
  mänhet. Vore alltså spännande att läsa denna bok så jag hoppas på vinnartur!

  Svara
 4. Anneli Rosenqvist

  Hej tycker det vore kul o få boken och läsa .Känner många vänner med olika diagnoser och har själv bibolär 3 .

  Svara
 5. Anna

  Alltså, jag älskar den här bilden med tillhörande text! Jag skrattar så att jag kiknar! Och det är så fantastiskt att på samma gång känna igen sig så mycket i något som en till vardags blir så trött på hos en själv att en vill kräkas, samtidigt som det blir en väldigt lustig och underhållande anekdot, när en zoomar ut lite. Tack!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *