Ge en gåva

Havarava!

Sen blir ju inte saken sämre av att väckas med en smoothie..

– Havarava! säger jag och min pojkvän till varandra varje morgon innan han går hemifrån.

Det betyder ”Ha en bra dag” för den som inte förstod det. I morse drog jag mig tillminnes var uttrycket kommer ifrån. Och det är precis så man måste göra för att fatta att man faktiskt blir bättre. Minnas tillbaka. Inte bara till de dagar då det var bättre, utan också när det var sämre.

För över två år sedan var jag så utmattad att jag inte kunde resa mig ur sängen. Jättesött, tyckte min pojkvän (han var väl fortfarande nykär på den tiden och tyckte allt var sött). Därför brukade han skratta åt mitt tappra försök att ropa detta efter honom på morgonen. Jag tog sats från magen.

– HAVARAVA!

Sen somnade jag om. Tre gånger fick han ringa mig för att jag skulle komma upp ur sängen. Jag hade dubbla larm och timer som satte igång kaffekokaren. Nu kan jag inte minnas hur det kändes att vara så trött. Nu kliver jag gärna upp tidigt på morgonen. Kanske är det därför bra att fortsätta säga så, Havarava, för att minnas att vissa saker är så mycket bättre i dag. Kanske blir jag aldrig densamma, men jag blir bättre.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

6 kommentarer till “Havarava!

 1. Marie

  Godmorgon Tove 🙂
  Jag tycker du är modig som skriver om din sjukdom!
  Jag har bipulär sjukdom och jag skulle aldrig kunna skriva om det på min blogg. Inte för att jag skäms över det men man pratar ju inte om det i samhället och jag orkar inte med allt prat som det kommer bli efteråt eftersom många av mina bekant läser min blogg som inte vet att jag är sjuk.

  Annars är jag öppen om det på jobbet och har pratat mycket om det 🙂 nu har dom lite mer förståelse över att jag kan vara lite som jag är ibland 🙂

  Läste ett gammalt inlägg om att du tar medicin vb och inte vill vara ”jämn”. jag själv måste ta en sådan medicin varje dag,annars blir jag helt knas,men har nu sänkt den medicinen och jag mår mycket bättre än på länge!! Lycka!

  Vad skönt att du mår bättre och hoppas att det kommer förbli så,lite down perioder får man räkna med,men att du klättrar upp igen och mår bättre!
  Väldigt bra blogg!

  Ha en bra dag!! <3

  Svara
 2. Lilla H

  Hejsan!
  I tisdags så hade vi ett möte med skolan pga men grova ADD. Alla kom och så långt var det bra! Min pyskolog berättade och sa hur hon hade uppfattat mig och att jag mycket hjälp m.m. Och hon gjorde det mycket mycket bra. Och när vi hade babblat rätt så mycket så sa hon att lilla h behöver vara ledig några timmar eller en hel dag i veckan! Vilket jag hade hoppas väldigt mycket på!
  Men då kommer det hämska ordet ”nej det går verkligen inte”
  Och efter det så kommer det bara en massa nej. Det ända man kunde göra tyckte dom var att Hjälpa mig att planera lite. Vilket jag inte tror att dom kommer att göra så speillt mycket!

  Här har väldigt många viljat förstå mig och gjort sitt bästa. Och gör sitt yttersa för jag ska ha det bra och jag ska förstå vad snackar om m.m.
  Men då kommer skolan och är rena glädje förstörande!
  Fy f.n vad jag hatar att gå i skolan just när det gäller det här!
  Är det någon som har något tips?
  Snälla skriv det då=)

  Kramisar Lilla h

  Svara
 3. Tove Lundin

  Ni får låna det Cicci och Bauti 🙂 drinken är supergod: yoghurt, socker och bär – mums!!
  Hej Marie! Tack – jag känner mig modig 🙂 förstår verkligen att inte alla vill vara så öppna, skönt att du kam vara det på jobbet! Vad skönt att du kunnat minska medicinen, det måste kännas jättehärligt! Jag blir så uppiggad av sådana berättelser. Skälv äter jag medicin mot bipolär, det var min adhd jag syftade till. Det är en annan slags kaos som jag kan hantera, eller i alla fall leva med. Oftast. Kul att du hittat hit, havarava <3

  Hej Lilla H!
  Fy vad arg och ledsen jag blir nu! Jag ska fråga folk som kanske vet vad som gäller, kanske någon annan här vet? Sen ska jag skriva till dig igen. Nu vill jag bara skriva KRAM <3

  Svara
 4. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Vad skönt att du blir bättre! Att ”havarava” är ett minne. Vad äter du för medicin mot ditt bipolära?
  Kramar.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.