God Jul!

Sveriges skevaste gran?

Hoppas ni har en fridfull jul. Bra saker jag brukar tänka på:

 • Man behöver inte sitta hela middagen, det är okej om man behöver gå ifrån när ljudnivån blir för hög eller när benen inte kan vara stilla längre… Sedan jag började med det har våra jular blivit så mycket trevligare. Innan kunde jag ha ångest i veckor över allt jag trodde förväntades av mig. Ofta slutade det i raseriutbrott – gärna mitt under middagen.
 • Hitta en plats dit du kan dra dig undan. Ta med dig ett korsord, en stickning eller en bok. Dit kan du gå när du vill och behöver.
 • Det blir som det blir, det viktigaste är att ha trevligt. Man får spilla, glömma saker och grina – även på julafton.
 • Strunta i pluttinuttiga julfilmer. Öppna inte inredningsmagasin, bilagor eller liknande som ger en skev bild av julafton. Ingen har det så på jul. Fanny och Alexander-jul är precis vad det är – en saga.
 • Blir det en skitjul är det inte hela världen – det är en dag i morgon också. Njut av det du gillar, familjen, ledigheten, tv-programmen, julklapparna, vad det än må vara!

God Jul!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “God Jul!

 1. Charlotte

  Vad roligt att se att det finns en blogg som den här! Vi som är lite knasiga måste få prata om det och känna att det finns andra i samma situation. Det är faktiskt inte så att alla andra lever ett smärtfritt liv och det bara är jag som har det så här. Vi är många, men som sagt, oftast syns det inte på utsidan. Men oj så många upplevelser jag får och vilken förståelse jag har för mina medmänniskor. Tack för att du delar med dig, fina Tove! Kramar från Charlotte

  Svara
 2. Annette

  Jag känner så igen mig i det du skriver! Det är precis så det är och med den där evinnerliga rastlösheten och otillräckligheten..men tänker att allt behöver inte vara perfekt och även fast det är en fin kväll så gnager nåt olustigt inombords och jag får svårt att andas..
  Men jag har med tiden lagt ihop ett och ett och har insett att min depression inte bara är en depression utan med inslag av adhd och borderline.. Har tagit steget för att uppsöka en psykoterapeut i hopp om att få må iaf lite bättre och förstå mig själv lite bättre..
  Känns skönt att se att andra lever som jag gör och att man känner igen sig..

  Ha en fin kväll!! @–)–)) Kram 🙂

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack snälla Anette och Charlotte för era kommentarer! Igenkännande måste vara den bästa medicinen.. Samtidigt låter det underbart att du, Annette, fått kontakt med en psykoterapeut – släpp inte den ingången! Och som du säger, Charlotte, den förståelsen man får för sin omvärld skulle jag inte vara utan för allt i världen!
   Kramar till er!

   Svara
 3. susanne

  TAck!!
  Efter flera dagars tårar och bearbetning
  så känns det skönt att ”höra” dina ord.
  Jag ska inte heller släppa ”min ingång” som jag faktiskt
  fått, även om det känns oerhört jobbigt att behöva jobba med min ångest igen och igen och igen (jag är 50 år).
  Ett riktigt gott och rikt liv önskar jag Dig!
  Susanne

  Svara
 4. Tove Lundin

  Hej Susanne!
  Vad kul att du hittat hit! Underbart att höra att du orkat och lyckats ordna hjälp med att bearbeta din ångest (igen). Det är ju ett stort steg på vägen. Jag har precis börjat ta in att det faktiskt inte går över, och det är jobbigt.. Men jag tänker att perioderna däremellan faktiskt gör livet riktigt värt att leva! Och lärdomarna man fått med sig när man kommer tillbaka.
  Önskar dig stort lycka till! Och massa styrka i livet!

  Svara
 5. malin

  Julaftonen är en baggis, ät, le och bara följa med. Juldagen – min födelsedag – är den stora ångestfyllda dagen istället. Tårta eller inte tårta, ska jag fråga om nån vill fika med mig två månader i förväg – trots att jag vet att alla är upptagna? Usch … så drygt att skriva om det, fäller några tårar och låter bli.

  Svara
 6. Tove Lundin

  Och frågar man någon kan det bli svårt att slappna av, eftersom man har så dåligt samvete för att personen gjort en ”uppoffring”.. Att stå i centrum, ta emot kärlek och presenter, sådant gör ont i mig.
  Förra året, när jag fyllde 30 bestämde jag mig innan för att vara själv den dagen (hade fest till helgen istället). Jag önskade en klassisk låt på P4 som de spelade, åt tårta på Röda Korset (där sitter många ensamma) och fick välja ut en present till mig själv (av mig själv). Det var nog en av mina bästa födelsedagar! Men fy för juldagen – då är ju många ställen stängda…
  Grattis i efterskott!

  Svara
 7. Kattis

  Tänkte först läsa hela din blogg innan jag skulle kommentera men klarade inte av att hålla mig 🙂
  Älskar de du skriver. Och jag känner igen mig såååå mkt!

  Har du sett filmen tomten är far till alla barnen? De va de första som ploppa upp i huvet när jag läste denna inlägg! 😀 haha…
  Hur som helst.. Har jag inte fått en diagnos än men ska snart påbörja en utredning för misstanke av adhd, bipolär… Dessutom möjligen autism??? Ja herregud… 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *