Fråga föräldrarna

Varför lyssnade jag inte när Mamma berättade? Varför frågade jag inte Pappa? Nu är det för sent.
Mamma kom på sin pappas sida från storbönder i Västergötland och berättade gärna om somrar med kusinerna. De måste ha varit många, morfar hade tolv syskon. Jag har ett foto av krocketspelande ungdomar. Mamma är en av dem, men vilka är de andra? För sent att fråga. När första världskriget bröt ut, var Mamma i Tyskland för sångstudier. En farlig resa hem till Sverige ville Mamma gärna återkomma till i minnet. Jag lyssnade förstrött med tankarna på annat.
Min äldsta son, då i tjugoårsåldern, frågade en dag sin mormor om hon haft någon älskare sedan hon blev änka inte femtio år gammal ens. Jag hörde det och var övertygad om att Mamma skulle bli upprörd. Så närgående frågor ställde aldrig jag.
Mamma tog det alldeles lugnt och svarade att hon aldrig fäst sig vid någon efter att Ivar gått bort. Jag fick mig en tankeställare. Är föräldrarollen så orubblig? Pappa dog tidigt, men Mamma levde nära oss till hög ålder Jag vet nu att jag missat något. Nu är det för sent. Jag ångrar att jag inte ställde mera frågor.

Relaterat innehåll

Herdis Molinders blogg

Sensommaren

Sensommarvärmen dröjer sig kvar, solen värmer fortfarande och lockar till kaffe eller annat utomhus på...

Herdis Molinders blogg

Att bli gammal

Några tecken på att du måste inse att du är gammal. På gott och ont...

Herdis Molinders blogg

Varför

Lyssnade jag inte när Mamma berättade om sin uppväxt? Sitter jag kvar och slötittar på...

Hitta mer innehåll om: