Festligheter

Det var här mästerförfattaren Tove skrev sina mästerverk!

God lördagsförmiddag kära läsare! Hoppas ni inte haft jättemånga sammanbrott eller ångestattacker sedan sist. Och att ni bara tappat bort saker ni inte behöver (här på bloggen tycker jag vi sänker våra krav – ”hoppas allt är bra” låter så onödigt hurtigt).

Själv har jag flytt från kalabaliken kring mitt boksläpp. Nobelkommittén har ringt, kungen och statsministern. Jag har gömt mig i torpet, så paparazzis inte kan hitta mig.

Nä, nu ljög jag. Min pojkväns släkt kommer hit och vi ska plocka svamp. Ingen har ringt, inte ens lokaltidningen. Däremot firade jag lite i går, jag köpte en coca cola med socker – och fortsatte dricka fast jag fick sockerkick.

Mina inre dialoger har nu fått ett namn. Det är på tre bokstäver och kallas ocd (jag ska berätta mer om detta snart). Min pojkvän säger att man snart kan göra ett memory-spel av mina diagnoser. Jag tycker det där med diagnos är petitesser, men min läkare sa att det har en viss fördel om man vill bli av med tramset (tramset är mitt ord, även om det varit kul om hon sagt det). Och som jag tidigare skrivit börjar jag känna att det är dags nu. Jag orkar inte lyssna längre. Det går på repeat. Innan var det mer fantasi på debattinläggen, nu är det samma sak varje dag – det börjar helt enkelt bli tjatigt.

Istället kan man lägga sin tid på annat – som att plocka svamp.

Riot!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

11 kommentarer till “Festligheter

 1. Cicci

  Du gjorde helt rätt i att fira lite. Min läkare säger det att diagnoser är mest för att hon ska kunna kommunicera med folk som försäkringskassa och liknande och jag ska inte bry mig som mycket om det. Men ibland kan det hjälpa att saker har ett namn.

  Svara
 2. Frida

  Oh, ska vi leka bokstavsbingo?! 😀 Brukar i duschen räkna hur många bokstavskombinationer jag kommer upp i, och då håller jag mig inte bara till ADHD och AS utan tar även in IBS, PMS, CSN, KTH, ESC, ABF (gick en studiecirkel där en gång) och allt annat som kan förknippas med mitt liv och har en etablerad förkortning på tre bokstäver (och där har jag kommit överens med mig själv att ADHD (4) och AS (2) tar ut varandra så det är ok eftersom att jag fick diagnoserna samtidigt). Jag känner att jag framöver nog borde skaffa en BMW och anar att det nog borde stå OCD även i mina papper…

  (Såg för övrigt en text som en bekant la upp på facebook: ”I have CDO. It’s like OCD, but with the letters in alphabetical order, as it should be.”)

  Svara
 3. Frida

  …och klart att du gjorde rätt i att fira! Du har ju sprungit maraton, bestigit Mount Everest, löst livets stora frågor och slutfört en goddamned bok! Hade du inte fortsatt dricka av colan hade jag nästan blivit lite besviken. 😉 Fortsätt att fira med kantarellmackor eller liknande! Det är du utan tvekan värd. Bra jobbat! 🙂

  Svara
 4. rabbit

  ocd ocd ocd och jag märker att när jag lägger pussel så får de olika ytorna av det liksom personligheter och lite rangordning och vissa tycker jag om och så blir de kompisar (med varandra också), fast de förändras med tiden och vissa är bara helt sjukt störiga. Mot de andra ytorna alltså, jag tror det är en attitydgrej. Vissa delar känns så störiga att jag drar mig lite för att jobba med dem. Ibland märker jag att jag har missuppfattat dem och känner mig lite dum och börjar jobba extra på den delen. De pratar inte (så långt har det inte gått än), men varenda bit har en abstrakt slags personlighet. Skitstökigt alltihop. Och för varje gång en bit kommer i rätt måste det göras en liten ocd-ritual -inte ocdritual:)- men man tappar bort tiden fullständigt för det är värsta partyt därinne i pusslet!

  Angående lördagkväll, tankesurr i 180km/h, och ocd-begreppet alltså.

  Svara
 5. Nora

  som tur är lindras ångest av dina ord, tove.
  (och alla andras fina och roliga kommentarer)
  tröstande. vilande. igenkännande.
  godnatt!

  Svara
 6. Julia

  Din bok ska jag köpa! Har nån odefinierad form av bipolär – och nån sorts utmattningsyndrom. Gillar dina uppfriskande blogginlägg!

  Det här tycker jag var så bra:

  ”Hoppas ni inte haft jättemånga sammanbrott eller ångestattacker sedan sist. Och att ni bara tappat bort saker ni inte behöver (här på bloggen tycker jag vi sänker våra krav – ”hoppas allt är bra” låter så onödigt hurtigt).”

  För visst känns det lite svårt att klämma fram det där ”Tack bra!” när folk frågar hur det är. Jag har varit sjukskriven i tio år, med en liten visit i mitten på jobb men det blev platt fall. Så ”bra” är det ju inte. Men man vill ju inte bli besvärlig eller hur 🙂 och säga som det är 🙂

  Svara
 7. Tove Lundin

  Det där var ju himla sant och bra sagt av din läkare, Cicci! Och jag håller med att det är skönt att kunna namnge saker, det blir mer konkret.

  Haha, Frida!! Jag leker gärna den leken 🙂 Vad härligt det är när man får komma på egna regler i tvånget – fast bara lagom, och gärna behövs komplicerade uträkningar.. Men att fyra och två blir tre om man fick på samma dag känns helt logiskt! Och jag tycker du ska ha en BMW, det rimmar ju på OCD!

  Rabbit, visst är det skönt! Och snacka om att du satte ord på det! Jag hängde med i de 180 km/h och lägger mitt egna pussel i en slags ocd-ritual.. Rock!

  Jag blir så glad att läsa det Nora! Och håller med.. Alla ni, mina bloggläsare måste ju vara världens bästa! Det kommer varmt, lugn, fniss och bubbel varje gång jag läser här..

  Tack Julia! Hoppas du får nytta av den.. Jag håller med dig: att vara till besvär är det sista man vill vara 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *