Ett skratt förlänger livet

Bjuder på min finaste höstbild

Jag är inne i ett såntdär bra flöde. Ni vet, när saker flyter på lite mer än vanligt. Känslan är som att springa snabbt i nedförsbacke – med ett gummiband runt midjan.

Man liksom känner att ju snabbare man springer – desto snabbare far man tillbaka. Tjoff säger det plötsligt. (Kanske följt utav ett prinsesslikt “tihi” – man vill ju inte vara till besvär).

Efter varje framgång kommer fall. Så måste jag tänka. Annars känns det fel. Varning, observera, var på din vakt. Glöm för allt i världen inte att folk dör. Håll inte på och må bra på det viset, det är livsfarligt.

I själva verket är det precis tvärt om. Att skratt förlänger livet är i dag vetenskapligt bevisat. Skratt lindrar både ångest och stress. Det har till och med visat sig vara smärtlindrande. Tjugo sekunders skratt motsvarar tre minuters träning. Skratt får fart på hjärtat, lungor och nervsystem.

Så jag passade på. Min bästa skämt-kompis har fått en såndär knöl i munnen. Det blir svårt att dra skämt då, av olika anledningar. Själva knölen är borta. Men det där andra, det som ingen strålning i världen kan få bort – det sitter kvar.

– Det fullkomligen strålar om dig, hade han sagt till sköterskan på strålmottagningen.

Vi fnissar åt sådant tillsammans. Och jag tänker att min glädje betyder inte att andra dör. Kanske är det till och med tvärt om.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!