Ge en gåva

En glad nyhet får inleda veckan

Dagens tulpan går till Stockholms och Jönköpings län.

 

I dag har jag en bra nyhet! Stockholms och Jönköpings län ska, på regeringens uppdrag, utbilda 2000 personer i första hjälpen till psykiskt sjuka.

Hade jag varit på det humöret skulle jag skriva något i stil med ”Det var minsann på tiden” eller ”Vilken tur då, att vi är så vana vid att få vänta” men sån är ju inte jag. Istället skriver jag hur fantastiskt glad jag blir över detta – ett steg på vägen mot att bli tagna på allvar. Inom vården och i samhället. Det har vi förtjänat.

Stämmer det möjligen att vi blir mer uppmärksammade? Att även om det går i slow motion går det liksom framåt. Till exempel ”Fallet Nora” som fått många att öppna ögonen. Man vill ju liksom tro att man inte gått i demonstrationståg och utfört manifestationer alldeles i onödan. Även om man får goda tablettaskar.

Tyvärr kan inte alla gå kursen, även om jag tycker det skulle vara obligatoriskt. Om man inte har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, men vill veta hur man ska reagera när något akut inträffar kan man fråga någon med erfarenhet. Vi bits (oftast) inte och har det ganska klart för oss hur vi vill ha det. Att finnas där och lyssna kommer man långt med. Bara en sån sak!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

2 kommentarer till “En glad nyhet får inleda veckan

 1. Micael

  Fallet Nora, och alla andra liknande fall, är tragiskt för de som drabbas och något för svensk sjukvård att skämmas för.

  Därför känns det bra att landstinget tog ett snabbt beslut att avbryta samarbetet med psykologen (?) och att socialstyrelsen granskar honom och hans verksamhet.

  Det som är tragiskt är att mannen totalt saknar självkritik och inte inser att han har bettet sig på ett klandervärt sätt.

  Svara
  • Tove Lundin

   Håller med dig Micael! Fantastiskt att de reagerade, om än sent. Jag blir så ledsen när jag tänker på alla ”Nora” där ute! Men också stolt – vilken fighter hon är!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.