En annorlunda jul

Över hela världen har människor i år firat en annorlunda jul. Hur det än blev, så var det en minnesrik jul för de flesta av oss. För mig blev det så.

Under många år har vi samlats här på julafton och vi har varit ett tjugotal i alla åldrar. Alla är måna om att inte föra smitta till mig; jag är i hög ålder. Alltså endast utomhusfirande. Stockholm har många gator nära vatten och jag behöver bara korsa gatan för att finna kaj och bryggor. Vid tio-tiden satt min äldsta dotter och jag på en brygga med kaffe i termos och stora, härliga skinksmörgåsar. Litet kyligt, men i sol och med filt om benen satt vi en lång stund. Det blev en fin start och fortsättningen blev lika lyckad. Klockan ett kom yngste sonens familj. Då satt vi vid några kvarglömda bord i ett hörn vid en av de stängda små restauranterna. Solen värmde oss och vi festade på lax, som sköljdes ned av champagne. Några julklappar med rim och varm gemenskap tills det började skymma och var och en gick till sitt. En annorlunda och minnesrik jul.

Jag minns en annorlunda jul för många år sedan. På femtio-talet bodde familjen med tre barn i Gamla Stan och jag hade en deltidstjänst på apoteket CW Scheele med en nattvakt i veckan och var sjätte helg. Apoteket Scheele var alltid tillgängligt. Helgerna hade man efter ett rullande schema och ett år var det min tur. Vi såg det som en katastrof. Pappa och tre barn ensamma hemma och Mamma ensam på apoteket.  Efter stängningstid på julafton skedde all expedition genom en liten lucka i dörren och kunden måste ringa för att bli insläppt i ett väntrum. Ingen väntade några kunder alls på julaftonskvällen och jag bjöd ner familjen att dela min kväll. Det blev en alldeles fantastisk jul. Barnen tyckte att jag kunde ta vakten nästa år igen. Hela miljön var spännande, Tomten kom från källaren, ett stort gottebord stod dukat och vi dansade långdans genom hela lokalen. Nog var det en annorlunda och en minnesrik julafton.

Relaterat innehåll

Äldres psykiska hälsa

Du bär på en unik berättelse

Berätta ditt liv. Ta hjälp av Minds skrivguide och samtalsguide.

Mona Noreklints blogg

Om – tankar om andras tankar

Det finns människor som inte tycks bry sig om vad andra tycker – tyvärr tillhör...

Herdis Molinders blogg

Stranden

Nu ligger stranden öde på min sommarö. I alla fall på morgonen. Badrocksgänget som under...

Hitta mer innehåll om: