Ge en gåva

Det som gör det värt allt

Ååååå, vilken fiin blomma!

När anteckningarna med lösryckta meningar blir fler. När blommorna, fåglarna och till och med dammtussarna blir vackra, och det känns som sommarstuga när jag tvättar händerna med liljekonvaljtvål. När det är fniss inuti istället för ont, när jag går upp tidigare och gör frukost på sängen, och inte tvekar på vad jag ska ha på mig – känslan, några av er säkert vet, som gör allt värt det.

Det låter kanske helknäppt, motsägelsefullt och till och med motbjudande för den som inte förstår. Varför skulle man vilja ha en sjukdom? Vill man inte vara normal? När det gäller mig svarar jag alltid nej på den sista frågan. Nej, jag vill inte vara normal, (i den bemärkelsen). Och jag tänker aldrig redogöra i detalj hur illa det kan vara för att få tillåtelse att uttrycka min glädje över något andra kallar handikapp, eller till och med förnekar dess existens.

Jag vill vara jag, och tänker inte fly från mig själv hela livet. Ibland gör det ont – då vill jag ha tröst. Ibland blir det fel – då vill jag ha förlåtelse. Och ibland är det bara helt fantastiskt – då känns allt det andra väldigt avlägset. De dagarna kallar jag livet, vissa lever lite hela tiden. Andra lever mycket då och då.

RIOT!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

4 kommentarer till “Det som gör det värt allt

 1. annapanna

  Det är min värsta farhåga att vara normal. Normala människor är trista. Jag kommer aldrig att vara normal och det bryr jag mig faktiskt inte om. Men, att ha fått ett namn på den jag alltid har trott, liksom varit jag, det har varit jobbigt. Det är jobbigt. För att istället för att bara liksom vara lite udda och annorlunda och lagomt kreativ och allt det där så har jag nu en diagnos. Kämpar just nu med att bara fortfarande vara Anna och inte Den Där Diagnosen Med Ett Namn. Idag gav jag upp kampandet. Litiumet verkar inte som det ska på mig för min kropp. Den säger tydligen bara tack och adjö till fröken litium. Och igår pratade min kontaktperson om adhd och autism. Nä, nu ger jag upp. Det är nog lika bra det. För det är ju ändå bara en diagnos.

  Svara
 2. Tove Lundin

  Det är bara en diagnos! Ett sätt att förstå sig själv bättre, kunna se samband och förlåta sig själv för vad man har svårt för. Det är precis så jag ser på det! Och när man vet vad man behöver kan man börja kräva det.
  Resten, allt det där roliga, det är du! Jag skulle aldrig ge några felkopplingar i hjärnan cred för allt som är fantastiskt med mig 🙂
  Du är alltid du!

  Svara
 3. Julya

  Tjena Tove!
  Jo, jag har ett jobb som genererar att jag ofta hänger här på vårdguiden och jag kom att tänka på Fannys kommentar …”Yes för extra stöd av okända!”. Så fort jag får en minut, eller ibland bara en sekund över så smyger jag in och läser din blogg. Lite luddigt underbart är att jag varit på semester i en vecka, ja, inte just att jag varit på semster, utan att jag nu när jag är tillbaka har jag sådär toppenmånga inlägg från dig att gotta mig i. Du förgyller mina dagar på jobbet Tove och jag tänker ofta på dig under dagens gång. Jag delar din kämparglöd, outröttliga kreativitet och analyserande tankegång. Jag är självdiagnosticerad: sjuhelvetes djup. Det är min diagnos. Vet du vad jag brukar tänka på? Ett uttryck som jag själv myntat som är förlåtande både mot mig själv och andra: alla problem är lika stora, bara olika stora, för olika. En rejäl kram på dig bruden! 🙂

  Svara
 4. Tove Lundin

  Hej Julya!
  Vad glad jag blev av din kommentar!!
  Det är så kul att höra av er som läser här, jag undrar så vilka ni är 🙂
  Hihi, sjuhelvetes djup skulle jag kalla mig själv om jag inte hade diagnoser! Jag blir också glad över att du delar min kämparglöd och förstår vad jag skriver! Det betyder mycket.
  Bra uttryck du kommit på, det ska jag ha med mig. Kul att du hittat hit!
  Kram!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.