Det är okej att vara den man är!

“Det måste vara lätt för dig som har adhd att alltid ha något att skylla på”, eller “Du kan inte använda din diagnos som en ursäkt”. Känns detta bekant, kära läsare? Om ja – du är inte ensam.

Det är en av anledningarna till att vi behöver knyta kontakter med varandra, tänk hur många av oss som i all ensamhet får utstå dessa gliringar, dagligen, av chefer, kolleger, kompisar och anhöriga. Eller bara av folk som tycker sig ha rätten att sprida sin okunskap (kanske värsta sorten om man frågar mig). Om vi inte delar detta med varandra kan man ju få för sig att dessa människor har rätt. DET HAR DE INTE.

Som ni ser blev jag lite till mig och använde versaler nyss, det var inte meningen men i dag är en sådan dag. En sådan dag när jag går igång över orättvisan ibland möts av. Eller hör om. Människor som på fullaste allvar tror att man kommer försent utav lathet eller som tror att man ger upp när man accepterar (det faktiskt ganska svåra) att man har en funktionsnedsättning och försöker anpassa sig efter den.

Det är okej att känna sig lättad av att få sin diagnos, det är okej att skylla på den där det känns på sin plats och det är helt okej att ställa krav på sin omgivning, inte bara på sig själv. Det är okej att vara den man är – det måste det bara få vara!

Att förstå och att acceptera är två helt olika saker. Få av mina vänner och anhöriga förstår mig. Men de flesta accepterar. Det innebär att jag inte behöver förklara varje dag, år ut och år in för min pojkvän vad som är svårt för mig och varför, jag behöver inte hitta på olika ursäkter när jag är sen till de flesta av mina vänner och jag slipper ifrågasättas när jag halkat utanför “normal-mallen”.

Sen finns det de som varken förstår eller accepterar, de kan man radera ur telefonboken och livet tycker jag. Ja, så hård kan jag vara. Jag vet nämligen alternativet som är mindre angenämt. Ingen mår bra speciellt av att umgås med personer som inte kan ta en som man är, och man orkar inte låtsas i längden. Det är svårt nog som det är att vara sig själv.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!