Ge en gåva

Bra nummer

Hittade nyss ett skrynkligt papper på golvet när jag städade. ”Handlingsplan vid kris” stod det på pappret. Jag blev smärtsamt påmind om att det inte var längesedan jag behövde det pappret. Och jag vet att jag kommer behöva det igen.

Det är bra med en handlingsplan vid kris. Helst ska den inte ligga som ett skrynkligt papper på golvet. Den ska alltid vara nära tillhands. Man får skriva vad man vill på den, kanske man mår bäst av att rida ut stormen, distrahera sig eller ringa en vän. När man inte orkar eller kan något av det har jag gjort en lista på de nummer man ska ringa i så fall:

Nationella hjälplinjen www.nationellahjalplinjen.se

Jourtelefon för kris- och stödsamtal, 13-22 alla dagar

020-22 00 60

Jourhavande kompis www.rkuf.se

Röda korsets ungdomsförbund

Jourtelefon för barn och ungdomar upp till 25 år, måndag-fredag 18.00-22.00
 lördag-söndag 14.00-18.00

020-222 444

De svarar även på frågor via chatt på sin hemsida.

Kyrkans jourtjänst www.kyrkansjourtjanst.se

Det spelar ingen roll på vad eller om du tror. Volontärerna på Kyrkans jourtjänst lyssnar och stöttar dygnet runt över telefon.

031-800 650

Om du ringer larmnumret 112 mellan klockan  21.00 och 06.00 kan du fråga efter jourhavande präst. Då får du prata med en präst som har tystnadsplikt. Du behöver inte vara kristen för att ringa jourhavande präst.

Jourhavande medmänniska www.jourhavande-medmanniska.com

21-06, året runt. De som svarar är inte professionella kuratorer utan vanliga medmänniskor.

08-702 16 80

Eller ring psykakuten i din stad. Öppet dygnet runt.

Stockholms stad:

08-123 492 00

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

4 kommentarer till “Bra nummer

 1. Barbro

  Jag har upptäckt en del saker som jag inte lär mig typ höger och vänster. Vill kolla med dig om du har samma problem. Jag förstår inte grejen med odds tex. Kan inte lista ut hur det funkar. Kan du?

  Svara
 2. Tove Lundin

  Det är samma här! Jag kan varken höger/vänster, odds eller liknande. Och inte på det där sättet att om man bara försöker lite så sitter det sen, jag har försökt.. Det är samma med månaderna, jag lär mig dem aldrig. Och ändå har jag över 200 högskolepoäng..

  Svara
 3. Barbro

  Månaderna kan jag men inte poker tex, jag fattar inte. Jag har också bra betyg. Bokföring är kört också, hade eget företag förut, ville verkligen lära mig, men jag fattade aldrig logiken i det. Tur att man kan anställa folk till sånt 🙂
  Däremot är jag väldigt bra på att tolka statistik och att förstå siffror i andra sammanhang. Jag kan ganska fort avgöra om en summa är rimlig eller ej. Kan i mitt eget huvud klara att göra uträkningar, men kan inte sätta dom på papper eller förklara för andra.
  Åh, har hur många frågor som helst. Känner stort behov av att prata med andra likasinnade. Det här är så upplyftande. Tack för att du skriver här!

  Svara
  • Tove Lundin

   Samma här, har eget företag men utan hjälp skulle det vara katastrof! Vågar knappt titta på en faktura.
   Tack själv för att du kommenterar! Jag lär mig så mycket av all respons och blir lika positivt överraskad varje gång det visar sig att jag inte är ensam!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.