Ge en gåva

Bottenlösa avgrunder

Livlinor

Jag var nere i avgrunden i dag, ångest och vansinnet hälsar så gott. De har det bara bra och har inga planer på att flytta.

Det sägs att man måste ner på botten för att komma upp igen. Eftersom man är så darrande rädd för vad som finns där nere. Jag är bottenlös, och det är nog det som kallas sjukdom eller handikapp i mitt fall. Jag hålls vid liv med tunna livlinor som kramar eller tulpaner, och små utskjutningar i avgrunden som man kan stå på.

Det är tungt att hålla fast ibland, att alltid leta landningsbana. Men jobbigast är att veta att man måste göra det hela livet.

Men vi klarar det – och för detta ska vi ha respekt!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

26 kommentarer till “Bottenlösa avgrunder

 1. Katarina

  Stor Kram till dej Tove.
  Är så hemskt när man är på väg ner eftersom det kan gå hur långt ner som helst.
  Inte som att åka hiss direkt, där man kan välja våningsplan. I så fall en trasig hiss där någon kapat vajrarna och stoppat dit en avgrund istället för bottenvåningen.
  Sköt om dej.

  Svara
 2. Barbro

  Kan jag göra något för att hjälpa dig? Jag vet ju vad du pratar om, jag dippar djupt flera gånger varje dag. Ibland tänker jag att nu funkar det inte er, men så plötsligt hittar jag ett halmstrå…om än så tunt.
  Klart vi klarar det, jäkligt tråkigt och energikrävande bara.

  kram

  Svara
 3. Tove Lundin

  Tack snälla Katarina och Barbro för pepp! Jag kravlade mig upp igen ganska snabbt, men känslan av att inte veta var man ska landa sitter kvar lite och gnager. Jag ska titta lite på den sådär utifrån tills den inte är så läskig längre.
  Jag är lyckligt lottad som har mina supermuskler, styrketårar och knashumor. Och er som peppar när det skälver!
  Kram!

  Svara
 4. Helena Franzén

  Hej Tove,
  Vad jag lider av vete fåglarna. Jag har aldrig fått någon diagnos. Men tydligen led min far av Aspergers och min son har det också. Led förresten, vet inte om det är rätt ord. Min far var ingenjör, men hade väl lite dåligt med sociala kontakter. Min son är inte dum heller, men har svårt att fokusera på att lära sig, i synnerhet om han inte vill. Men jag…
  Jag har haft ångest som du. Gått in i väggen och aldrig blivit helt frisk. Tampas med mina demoner allt som oftast. Men jag har funnit en strategi som fungerar för mig. Acceptera det som kommer och ta itu med det så fort som möjligt för då försvinner det. Undviker man att göra det så har det en tendens att stanna kvar och plåga en mycket längre.
  Som till exempel; du måste ringa ett samtal till en myndighet. Du vill inte, du undviker det i det längsta. Men gör du bort det så fort som möjligt så slipper du sen.
  Och bäst av allt; det brukar visa sig att det inte är så förfärligt som man föreställt sig.
  Sånt är resten av livet också. Det är en kamp, men man kan vinna om man har rätt inställning. Det svåra är att komma över den första tröskeln, sen brukar det lätta.
  Så kämpa på, och minns att du inte är ensam!
  Kram!

  Svara
 5. sofia kottorp

  Hej Tove!
  Jag heter Sofia kottorp och jobbar med radioprogrammet Karlavagnen som sänds på kvällar/nätter i P4. I kväll är ämnet ”Beskedet”. Vi skulle hemskt gärna vilja ha med någon per telefon som kan berätta hur det var att få besked om att ha diagnosen ADHD. Skulle du kunna tänka dig att berätta detta i radio? Ring mig så kan jag berätta mera!
  Förhoppninsfullt Sofia

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej Helena!
   Tack för dina råd, jag tar dem verkligen till mig! Vad skönt att höra att det faktiskt kan rulla på när man tagit sig över första tröskeln, jag är så rädd att man kanske åker med sådan fart neråt att man liksom flyger över den och ut i rymden.. Ändå var det ganska länge sen jag tog mig över den. Ska försöka se på saken mer som du!
   Kram!

   Det blir kul Sofia!
   Till er andra: lyssna på min sköna stämma i kväll i Karlavagnen! Och ring in själva.. (Riot! 😉 )

   Svara
 6. Katarina

  Men va kul Tove! 🙂
  Härligt att radion hörde av sej! Först boken och nu det här.
  Du tar stora steg. Grattis! Va glad jag blir! 🙂

  Svara
 7. Ardita

  Hej till er alla! Någon som kan tänka sig träffas och bli vänner i verkligheten..? Jag vet att jag är snabb men undrar bara vart skaffar jag vänner någonstans? Kram Ardita

  Svara
 8. Helena Franzén

  Hej Tove,
  Klart att du fixar det! 🙂 Du är en stark person, glöm inte det! Bara att ta upp det i bloggen så här…! Lycka till i kväll, önskar dig allt gott! Kram!

  Svara
 9. Tove Lundin

  Tack Katarina! Det blir spännande, extra kul eftersom detta förhoppningsvis hjälper andra! Det är vad jag hoppas på med allt detta, det är på tok för tyst om oss..

  Hej fina Ardita 🙂 Jag vet inte, tror programmet håller på 21.40-24, de skulle ringa däremellan.
  Enligt mig är detta den bästa platsen i universum att hitta bra vänner på (jag måste alltid överdriva) lite som strumporna i min strumplåda – många, färgglada och udda – letar man bara lite hittar man alltid någon som passar 🙂

  Tack Helena! Det blir riktigt spännande 🙂
  Kram till er alla!

  Svara
 10. Barbro

  Åh Tove va häftigt, radion! Hoppas jag kan lyssna, är lite upptagen en del av tiden i alla fall.

  Ardita, jag har tidigare sagt att det vore kul att ses och prata med likasinnade. Vet inte hur vi ska fixa kontakt utan att behöva skriva kontaktuppgifter här i bloggen.
  Tove? Går det att lösa på nåt sätt.
  Crazy-kramar 🙂

  Svara
 11. Ardita

  Tack Tove och Barbro! Förresten är någon av er ute och festar mycket? Själv har inte varit ute på krogen sedan oktober förra året 🙁 Jag saknar det…speciellt dansgolvet 😉 Sov gott och dröm söt till er alla!
  Kramar Ardita

  Svara
 12. Frida

  Bra talat i radion tjejer! Det var roligt att höra era röster, och ni hade väldigt bra saker att säga. 🙂

  Svara
 13. Tove Lundin

  Tack Frida! 🙂
  NU fattade jag att du var med också Barbro! Tänker härmed sitta uppe till tolv tills det kommer ut i arkivet. Sen ska jag kapa sidan och klippa bort mig själv!
  Fy vad jag egentligen inte ville berätta! Hur sjukt låter inte det!? Jag ville inte svara på frågorna och det gjorde ont att minnas – ändå älskar jag att skriva här! Min pojkvän säger att jag kan bli som The Knifes, som aldrig gör några framträdanden.. Jag får bli lite mystisk sådär, ha solglasögon och peruk när jag signerar mina böcker 😀

  Ardita: jag älskar att dansa men det var länge sen nu för mig också, tills det blir dags igen kör jag här hemma 🙂
  Sov gott! Kram

  Svara
 14. Monica Nilsson

  Hej Tove.

  Jag vill bara säga att du är modig som ringde in angående Bipolär sjukdom och ADHD. När jag var lite och gick i skolan hade jag det jobbigt och en psykolog sa till mina föräldrar att jag aldrig skulle kunna ha ett jobbeller så, detta vet jag eftersom mina föräldrar talade om detta. Oc jag har gått ut 9 årig skola och sjukv.bitr. kurs och även läst till Undersköterska så nog har jag gjort revanch….
  Har svårt ibland med stavning och läsning nu på äldre dagar, men jag klarar mig jätte bra. Stå på dig annars gör någon annan det Många Kramar fr. M

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej Monica!
   Tack för din kommentar, den gjorde mig glad! Vad hemskt av din psykolog att säga så – men visst är det härligt med revansch! Du har verkligen lyckats med mycket i livet. Det finns så mycket knasiga fördomar, som att man skulle vara mindre intelligent för att man har bipolär sjukdom eller adhd.
   Jag gillar det du skrev: ”Stå på dig, annars gör någon annan det” ska minnas det!
   Många kramar

   Svara
 15. Tove Lundin

  Tack Barbro! Jag ska fundera på det där med hur vi kan förmedla kontakter. Kanske här finns en superteknisk läsare som vet?

  Svara
 16. Barbro

  Har ni facebook?
  Om jag startar en grupp där som jag döper till något fiffigt så kan alla som vill bli medlemmar där.
  Där kan vi då ta kontakt med varandra ihop eller individuellt.
  Nån som har tips på ett bra namn?
  Crazy-kramar 🙂

  Svara
 17. Barbro

  Jag gör en grupp som heter Hjärn-gänget 🙂

  Den kommer vara stängd vilket innebär att andra kan se medlemmar och hitta gruppen, men inte se vad som skrivs i den.

  Gör ansökan där så lägger jag till er 🙂
  Crazy-kramar

  Svara
 18. Helena Franzén

  Får jag vara med också? Har inte facebook för jag är lite skeptisk till det. Inte för att det är fel utan för att man kanske lämnar ut sig till fel människor som kan dra nytta av det. Gör en crazy-ansökan så här om jag kan. Annars låt mig veta hur jag gör. Kram allihop!!!

  Svara
  • Tove Lundin

   Självklart får du vara med! Du kan ju alltid skapa ett facebook-konto bara för att komma med i gruppen, du behöver inte ha bilder – ingenting! Bara skapa ett konto med vilket namn du vill och kom med! Här hittar du info om hur man gör 🙂 Fråga om du vill ha mer hjälp.
   Kram!

   Svara
 19. Helena Franzén

  Tack söta du!
  Ska fundera på det. Är lite anti mot sociala medier, och inte utan orsak. Vill bara säga att du är helt underbar ändå. Fortsätt kämpa och ge inte upp! Du är den du är och det kan ingen i hela världen ta ifrån dig!
  Hjärn-gänget är en härlig tanke! Hur blir man medlem där?
  Kram allihop!

  Svara
 20. Tove Lundin

  Tack snälla Helena för dina ord! De gör mig så glad 🙂
  Tyvärr måste man nog ha facebook-konto för att komma in på sidan. Förhoppningsvis blir vi så stora att vi får eget kontor mitt i Stockholm och då kan alla som vill vara med komma 🙂 Du får vara medlem i tanken tills dess!
  Kramar!

  Svara
 21. Andreas

  Jag är 31 år med själsliga sår nu är det bara livet som kvarstår.’
  Skadad för livet är skillnad en att ta det för givet.
  Jag jagar jaget å behaget
  Allt är en skräck film utan slut hur fan ska jag stå ut? jag ber om ett slut
  Demonerna kom å vände effter som dom kännde att inget hände
  Jag fick alla svar men har ingenting kvar jag kunde se men inte va me!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.