Bakofram

Mat?

Vad tror ni om det här? Istället för att unna sig saker när det går bra och straffa sig när det går dåligt – gör man tvärt om! Så här skulle det kunna gå till:

Låt oss säga att jag ska på ett viktigt möte. Men jag får sådan ångest att jag inte kommer iväg. Min normala reaktion här är att sitta stilla på soffan tills det blir kväll. På inga villkor får jag sätta mig bekvämt tillrätta eller slå på tv:n, jag får inte ens tända lamporna. Nu ska jag minsann skylla mig själv.

Med den nya metoden ska jag alltså istället sätta på mig mjukisbyxor och se en bra film. Kanske lyxa till det med godis!

Eller när jag får en låsning i mataffären. Istället för att skälla ut mig efter noter får jag välja det godaste jag kan komma på. Just denna dag hade jag ingen inspiration, så är det med den saken. Pannkaka med glass är också mat. Blir det så mycket låsning att jag inte kommer iväg till affären – då beställer jag pizza!

De dagar när saker går som på räls passar man på att äta nyttigt och betala räkningar. Då är man ju ändå i farten. Varför ska man unna sig saker då? Hur brukar ni göra?

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

7 kommentarer till “Bakofram

 1. Bauti

  Det är väl samma som man säger
  Älska mig när jag förtjänar det minst, för det är då jag behöver det som mest
  Varför inte belöna sig hjärna när den vägrar fungera normalt. Så kanske den lär sig att gilla dom ”farliga” sakerna.

  http://bautiblubb.blogspot.se/

  Svara
 2. Tove Lundin

  Så himla sant, Bauti! Älska dig själv när du förtjänar det minst, borde det heta. Jag tycker att det funkar! Om inte annat har jag roligt.

  Svara
 3. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Ja du det där låter toppen. Så enkelt egentligen! Varför har ingen tänkt på det tidigare och gjort till nåt stort och välkänt. Du är ju rena uppfinnarjocke!
  Llite i dom banorna har jag i och för sig tänkt när det gäller m in dotter, för om hon har det svårt eller så, så funkar saker bättre med en chokladkaka. Kan kallas muta, men det kan också kallas tröst och det sistnämnda är rätt humant eller hur. Vem har kommit på idén att man ska straffas när man haft det jobbigt, det går ju inte ihop så din idé är ju bättre.
  Kram.

  Svara
 4. Tove Lundin

  Garanterar att det funkar, Emilia!

  Tycker tröst låter bättre än muta, Marielle! Och alla som har haft det svårt vet att man behöver tröst. Passa på att ge dig själv chokladkakor ibland också! Det har du förtjänat. Kram!

  Svara
 5. Eva-Marie

  Det är bra att du skriver, att så här ”skulle” det kunna gå till. För det är precis så det är för mig! Att när väl ångesten slår till så sitter jag med där i soffan. Och de fina ”nödlistorna” som jag har skrivit ner när jag inte hade ångest och då knappt kom ihåg hur jag kunde haft den hemska ångestkänslan förut, de listorna kan jag inte ens förmå mig att ta fram då. De finns ändå där i huvudet och mer påminner mig om att det inte fungerar nu ändå! Listan innehöll tex. -Se på film, -läsa bok, -bada, -pyssla, -klippa och klistra tex. receptböcker, ideér m.m. Men det som jag slutligen HAR lärt mig, är att tillåta mig att få ha ångesten och istället känna efter hur den känns och att godkänna den som OK, OCH att jag vet att i morgon när jag vaknar så kommer den att vara över och ett minne blott! (när jag mådde som sämst så tog jag en sömntablett och sov bort ångesten istället) Nu är jag för närvarande lyckligt lottad och har inte haft ångest på säkert 6 veckor 🙂

  Svara
  • Tove Lundin

   Vad skönt, hoppas att det håller i sig! Om inte så minns att det kan gå så länge!
   Jag hjälps också av vetskapen att den försvinner. Håller med dig, det är smart att tillåta sig få ha ångest. Det är modigt också, så jag jobbar fortfarande på det 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *