Ge en gåva

Att tänka fritt är större

- Jag går bara ut och köper lite mjölk!

Är man annorlunda dröjer det inte länge förrän någon påpekar detta. Man slipper vandra runt i ovisshet om man säger så. Upp till en tre års ålder sådär, sen har man det rätt klart för sig. Många tycker sig ha rätt att bedöma vad som är normalt och därmed onormalt. De tycker sig även ha rätten att poängtera detta för alla som faller utanför mallen. I skolan är det klasskamrater och lärare, i vuxenlivet arbetskamrater och bekanta. Eller människor som inte ens känner en.

Skulle man dessutom få för sig att man var normal blir man genast klassad som fullkomligt från vettet. Vill man ta plats får man ganska snabbt veta hut. Och är man inte redan kuvad från barnsben kommer man förr eller senare bli väckt ur sin normal-bubbla. Man kommer aldrig undan.

När jag brusar upp mig såhär lugnar jag mig med en fantasi. Fantasin går ut på att det är annorlunda att vara normal. Det kan bli rätt kul om man verkligen lever sig in i det.

Till exempel skulle Arbetsförmedlingen ha specialkvällar för alla normala. Där skulle de få lära sig att tänka ”utanför boxen”. Och de som hela tiden passade tider fick skäll av chefen. De barn som kunde koncentrera sig i skolan skulle läraren kasta ett extra vaksamt öga på, kanske ta upp det med deras föräldrar på kvartsamtal. Mottot kunde vara ”Att tänka rätt är stort men att tänka fritt är större”.

Jag tror att grunden till mobbning ligger i samhällets oförmåga att acceptera det som är annorlunda. En gammal förlegad föreställning av att allt skulle stanna upp om man började tänka fritt. Barn lär sig snabbt av vuxna. Ingen människa föds med tron att alla ser likadana ut, eller tycker och beter sig likadant. Fråga vilket barn som helst med ”annorlunda” syskon, kompis eller förälder. Det barnet har större insikter om mänskligheten än många vuxna.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

2 kommentarer till “Att tänka fritt är större

 1. Gerd

  Följer din blogg dagligen, underbart att läsa!

  Ofta är jag nog en sån där morsa som tjatar om läxor, mat, kläder och allt annat som bara måste göras…oftast tjatar jag nog om att ”sansa dej och gör en sak i taget”… så att något blir avslutat, tänker jag. Man vill ju egentligen bara väl, hjälpa till liksom för att sonen ska hitta vägar att lära sej livets måsten…. Tänker när jag läser din blogg att…hmm…kanske ska jag sluta med allt tjatet…

  Du inger mej så stort hopp om att även om inget blir som man tänkt sej så kommer det att bli bra i alla fall!

  Svara
 2. Tove Lundin

  Hej Gerd!
  Tack! Vad kul att du gillar att läsa och att det ger hopp!
  Jag är i efterhand lite tacksam för min egen ”tjatiga morsa”, så håll ut 🙂 Men har upptäckt att saker blir lättare när jag har mindre krav på mig, till exempel om jag ska möta någon som inte blir arg om jag är sen – då kommer jag i tid (och tvärt om). Kanske svårt att hitta en bra avvägning mellan att påminna (som behövs) och att tjata. Men du verkar ju ha så bra tankar och insikter! Jag tror verkligen det kan hjälpa er båda att se tillgångarna istället för svårigheterna..
  Och att du ibland får sluta vara så ”normal-skadad” (älskar det ordet din son kommit på!)

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.