Att plugga på univeristet

Till exempel kan man ge sig själv en pannkakstårta!

Om man har till exempel adhd och vill plugga på universitet finns det hjälp att få. Stockholms universitet har mer info här. Eftersom jag är en envis åsna hade jag ingen hjälp. I dag tänkte jag berätta lite om att skriva tenta. Med eller utan extrahjälp.

Vill man plugga på universitet och inte är en envis åsna kan man få extra tid på tentamen. Det kan ju vara en bra idé om man till exempel måste sudda ut allt man skrivit och börja om, får ångestattacker, försvinner i intet eller hamnar i en bubbla.

Vill man verka cool eller normal, eller bara är dumstridig har jag några tips:

1. Om du måste sudda ut allt och börja om:

Skriv med bläck, då kan du inte sudda. Måste du använda blyerts ta med ett pyttelitet sudd så det inte går att slösa. Kan du ändå inte hejda dig – se till att ha extra mycket papper och skriv om på ett nytt papper. Sudda löst så att det går att se igenom. Träna innan hemma genom att skriva ett streck på ett ställe det känns fel och stå emot frestelsen att sudda.

2. Om du försvinner i intet eller hamnar i en bubbla:

Detta är för många av oss oundvikligt. Ett tips är att rita en symbol på ett synligt ställe. Symbolen betyder “Hallå, vakna!” När du ser den minns du att du sitter i en tentasal. Ta med kaffe, det håller dig pigg. Glöm inte mat. Själv körde jag samma under sex år. Två mackor med ost och tomat. En frukt, kexchoklad en yoghurt, vatten – och energidryck. Energidrycken bör man inte dricka förrän det är cirka 30 minuter kvar, efter kicken får man en dipp.

3. Om du får ångest:

Försök att andas med magen, en kuggad tenta är inte hela världen. Skulle du missa kommer det alltid en omtenta. Var snäll mot dig själv, du gör ditt bästa just då.

Man kan också få en enskild sal. Om man inte vill ha det är mitt tips att ta med öronproppar. Och att sätta sig så långt ifrån folk som möjligt. Titta vad de har med sig att äta. Om någon har prassliga påsar, nötter eller annat som låter – sätt dig långt bort! Kolla om man får ha hörlurar med musik. Om inte ta med en superprasslig påse och var den som prasslar mest. Ta dina matpauser samtidigt som de bredvid.

Extrahjälp kan vara att bli påmind om när det är dags att börja tentaplugga. Vill man inte ha sådan hjälp finns det bara ett ord. Lika skrämmande som livsviktigt: almanacka.

Har man, som jag, lite taskigt minne och har tentan i huvudet som en ramsa – skriv ner ramsan och alla stödord på ett papper innan du tittar på tentan. Tänk på att inte ha kläder som kliar, skaver eller knölar.

Efter tentan, hur det än gick – unna dig något! En latte, nagellack, pannkakstårta, öl eller fin sak som en kopp eller krukväxt. Själv hade jag en skala, ju bättre betyg desto dyrare sak. Klarade jag en hel termin fick jag en extra fin sak utöver.

Detta var några av mina tips, när det gäller att skriva salstenta. Ni har säkert fler, skriv gärna en stump om hur ni klarat er – eller om vad som var/är svårt.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!