Adhd-meditation

Jag har provat både meditation och mindfulness – det har gått sådär. Egentligen tror jag inte det är metoderna, de släta, vackra, vitklädda, harmoniska meditationsledarna eller de pluttinuttiga böckerna med blommor och vattendroppar på som skrämmer. Det är nog prestationskraven de för med sig..

Men det är viktigt för rastlösa själar att få lugn och ro. Därför har jag utvecklat min egen metod. Den är inte så annorlunda mot de som finns – bara lite adhd-anpassad. Inspiration kommer från många ställen, bland annat från psykiatern Elisabeth Kübler Ross och mina meditationskurser.

Eftersom jag vänder mig till rastlösa själar presenterar jag metoden i en enkel punktlista. Men först, lite viktig information:

Fem naturliga känslor

En själ har fem naturliga känslor: fruktan, sorg, vrede, avundsjuka och kärlek. När människan är fem år har alla de känslorna förvandlats till onaturliga.

Allt naturligt bevarar energi, allt onaturligt tar energi. Tillåter man sig inte att släppa fram dessa känslor blir man utbränd!

Vad gäller fruktan ska man hitta sina rädslor, förstå dem och acceptera dem – då kan man i sin takt göra sig av med dem. (Rädsla för höjder och höga ljud är naturliga).

Sorg är naturligt. Gråter man aldrig blir man sjuk och får ont i magen.

Vad gäller vrede varar det oftast i femton sekunder – om man tillåter sig att släppa fram den. Annars kan den förvandlas till raseri, hat och hämnd.

Avundsjuka är helt okej att känna. Det leder till framgång. Det hjälper barn att lära sig genom att härma. Trycker man undan de känslorna, förlöjligar eller bestraffar dem leder det till känslor som missunnsamhet och behov av att konkurrera.

Kärlek, nog den känsla som de flesta av oss vågar släppa fram – men det handlar också om att kunna säga nej till den man älskar.

Med detta i bakhuvudet är det lättare att utföra Adhd-meditation.

Adhd-meditation

 • Till en början räcker det att meditera i en till tre minuter, vem kan koncentrera sig längre än så? Sen kan du öka allteftersom.
 • Meditera till en början alltid när du är ensam och har tyst runt dig. Skulle man råka koncentrera sig försvinner ju det av minsta lilla ljud!
 • Det går bra att lyssna på avslappningsmusik. Men hitta en bra skiva innan. Annars kommer du aldrig kunna bestämma dig.
 • Ha bekväma kläder, helst utan sömmar. De får inte klia, skava eller vara för tighta!
 • Se till att du inte är hungrig, törstig eller kissnödig.
 • Bestäm en plats där du alltid ska meditera. Eftersom den platsen ska vara städad skyfflar du bara bort alla saker utom synhåll. Plocka upp dammtussar med fingrarna och släng. Du kan med fördel titta på en prick på väggen för att slippa störande moment som stök. Släck ned och tänd ljus (som du inte glömmer att släcka sen).
 • Fokusera på din andning. Det spelar ingen roll om du hyperventilerar. Bara fokusera på andetagen. Försök att andas med magen.
 • När en tanke kommer ska du bara låta den passera. Detta är grundregeln inom meditation. Men det är skitsvårt. Så om du behöver ta en paus för att slå näven i bordet, gör det! Fortsätt sen som att ingenting hade hänt. Du märker snart att det händer allt mer sällan.
 • Föreställ dig själv som en liten koncentrerad ljusprick mellan ögonbrynen (din själ). En liten ettrig adhd-prick som tänker ha lite lugn och ro en stund. Var snäll mot den pricken – den är perfekt och den är du. Allt annat är kropp som pricken bor i.
 • Målet är att vara en liten stund i nuet. Så om du kommer på andra sätt är de minst lika bra. Dela gärna med dig av dem. Tanken är att ju oftare man är i nuet desto mindre stressad är man. Och tillslut går det av sig självt.
 • “Misslyckas” du är det helt okej! Prova bara igen en annan gång.
 • Funkar detta inte för dig – prova att sätta på en låt du gillar och rocka loss : )

Lycka till!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!