Ge en gåva

Adhd – en superkraft?

Illustratör: Astrid Lundin

Jag vet inte hur många av er läsare som har hängt med i adhd superkraft-eller-inte-debatten. För er som missat den, här kommer en snabb sammanfattning:

Överläkaren och författaren Anders Hansen har skrivit boken Fördel adhd, där han beskriver fördelarna med diagnosen och egenskaperna lite som superkrafter. Viktor Frisk skriver en boken Min superkraft! Så har jag lärt mig älska min struliga adhd. Flera andra kändisar hänger på. Andra med diagnosen ryter ifrån och skriver att Nej, adhd är inte en superkraft. Adhd är en funktionsnedsättning det vill säga superjobbigt. Psykiatrikern Björn Roslund skriver också en bok där han förklarar att många faktiskt lider av sin adhd. Adhd är INTE en superkraft, förklarar han med eftertryck.

Man blir ju förvirrad av mindre..

Är det en superkraft eller inte undrar man kanske nu? Vet ni kära läsare, jag tycker det är helt upp till var och en att benämna sin adhd som man vill. Och det behöver inte vara samma varje dag, eller ens över hela dagen. Nej, sådant kan variera. Låt mig ta ett exempel. Jag hade nyligen födelsedag. Vet inte varför, men jag fick för mig att vara spontan och härlig (!?) Så jag packade in hela familjen i bilen för att åka på en spontanutflykt. Självklart blev det kaos, jag KAN inte vara spontan och härlig, för då glömmer jag att vi ska äta, kissa och vara hemma innan läggdags. Jag blir stressad, otrevlig och börjar irra runt. Det blir för att tala klarspråk en enda soppa – alla gråter. Och jag har ingen energi kvar att styra upp situationen. Då känns det inte så superkraftigt direkt.

Men ibland klaffar det. Ibland hinner jag styra upp och planera lite runt mina infall och idéer innan jag går till verket. Energin håller i sig och vi bakar, pysslar, möblerar om, åker till badhuset eller åker pulka. Jag säger ja till saker jag inte vågar, eller fortsätter när andra ger upp. Då mina vänner, då kan det faktiskt kännas som en superkraft. I går kom min ena dotter hem med en teckning till mig.

”Jag har ritat dig mamma, det är du som superhjälte”, sa hon. Och det kändes faktiskt riktigt fint. Har vi inte alla lite superkrafter ibland även fast vi samtidigt kan ha det svårt?

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

2 kommentarer till “Adhd – en superkraft?

 1. Christin

  Jo det är precis så för mig också. När jag är lugn så blir det superkraft av det hela och när jag blir stressad så ramlar rullgardinen ner över ögonen och allt blir stökigt, inget funkar blir det bara svårt & omöjligt.

  Svara
 2. Amanda

  Tove, du är en superhjälte för dina barn för att du är en fantastisk mamma och att de känner att du älskar dem av hela ditt hjärta. Det gör på något sätt ont i mig att ADHD på något sätt identifierar din mammaroll och dig som person. Det är ju DU som är fantastisk mamma trots din ADHD inte pågrund av din ADHD. Njut av att Tova är Tova och du har helt fantastiska egenskaper men också brister. Och inte minst du har en funktionsnedsättning som kräver mycket mer än för en person som saknar en funktionsnedsättning. Det är så viktigt att säga det! Detta är inte kritik utan jag vill att du ska veta att med eller utan ADHD skulle du vara en fantastisk mamma.

  Jag är av den skolan att givet får man kalla ADHD för sig själv en superkraft, men det är inte ett begrepp som ska förklara en omfattande funktionsnedsättning. Vi har en diagnos av en anledning, den kom inte för att vårt liv var så enkelt utan tvärtom. Om vi använder oss av superkraft som ett vedertaget begrepp så bagatelliserar vi funktionsnedsättningen vilken i slutändan kommer göra att vård, myndigheter, politiker och samhället inte kommer vara beredd att avsätta de resurser som krävs. Vi måste benämna det som det är, en spade är en spade och är ett verktyg. ADHD är ADHD och är en funktionsnedsättning. För din skull, för min skull, för alla med ADHD och för alla som kommer födas och kommer få ADHD. ❤

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.