A som i slarvig?

Titta allt finns! Det är bara en saga, men tyvärr ofta en verklighet..

Uppmärksamhetsstörning. ”Svårt för att lyssna till vad andra säger, uppfatta instruktioner i flera led och komma ihåg. De störs lätt av det som pågår runtomkring dem och kan ha svårt för uppgifter som kräver uthållighet, till exempel läsning eller enformiga arbetsmoment. Det händer ofta att de tappar bort saker som de behöver för att kunna utföra olika uppgifter eller delta i aktiviteter, till exempel läxböcker, pennor, nycklar eller mobiltelefon”.

Källa Vårdguiden.

Att vara slarvig och inte lyssna på andra är mindre angenäma egenskaper. Man kanske är självupptagen, bakis, obrydd, tankspridd eller bara ett pucko. Eller så har man Uppmärksamhetsstörning. Skillnaden är enkel – har man det sistnämnda spelar det ingen roll om man anstränger sig tills man blir deprimerad, utbränd, spyfärdig eller allmänt psyko – det går bara inte att ”skärpa sig”.

Historien om A:

Låt säga att det är måndag, huvudpersonen kan för enkelhetens skull heta Tove. Tove kommer hem från stan och har glömt en kasse med sina nyinköpta skor. När Tove försöker minnas var hon kan ha lagt den, kan hon inte komma på alla ställen hon varit på. Hon bestämmer sig för att ringa till fiket där hon var. Men låter bli. Varför kan hon inte svara på. Det blir en ångestklump i magen – kanske tårar och skrik. Oftast på den person som försöker hjälpa.

Tove bestämmer sig för att jobba. Men hon kan inte hitta sin kalender! Även om hon egentligen inte behöver den, känns det fel i magen att jobba utan den. När hon börjar leta hittar hon istället boken hon behöver läsa inför en kurs. Just då känns det mer rätt att läsa boken, så hon gör det istället. Nere på gatan bygger de trottoar och det kliar på Toves tå. Därför blir det svårt att läsa, hon måste läsa om och om igen. Tillslut kommer Tove till ro. Men då blir det för mycket ro – hon somnar. När hon vaknar ser hon att klockan är tio i fyra. Hon har möte klockan fyra. Eftersom hon inte hittar sitt åkkort kommer Tove tio minuter försent till mötet. Väl framme ser hon att hon har en stor fläck på tröjan, och att blocket är kvar hemma.

Tove försöker lära sig av detta. När hon kommer hem städar hon lite, tvättar bort fläcken från tröjan och kommer på ett smart ställe för block och åkkort. Sen blir det tisdag och allt börjar om.

Slut!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

10 kommentarer till “A som i slarvig?

 1. Ardita

  Hej Tove! Vet precis hur det känns.. själv låter bli och läsa böcker för det fastnar ändå inte mycket…läser bara saker som jag verkligen måste:) Själv skulle iväg och handla mat här om dagen men kom fram till affären utan någon plånbok… men är ändå stolt av mig själv att jag är bra på mycket annat så det är Ok att inte vara bra på alt 🙂 glömma, dömma är vår grej men inte glömma att vi är Okey !!! Många tycker att vi är jobbiga men de glömmer att det är vi som är modiga!!! Så rimmar det av min spontana fantasi nu 🙂 Hoppas ni gillar det! Kramar!

  Svara
 2. "Jessica"

  Huvudet på spiken Ardita !!!!

  Dom säger ju att det man inte har i huvudet får man ha i benen är det därför vi virriga är så jääääävla snabba ? 😉

  Svara
 3. Tove Lundin

  Tack snälla Malin 🙂 Kram!

  Ardita! Håller med ”Jessica”! Och jag bara ÄLSKAR ditt rim. Jag blir så glad av att höra att din spontana fantasi låter så – glöm inte detta! Jag ska ha ditt rim i huvudet nu 🙂 Kramar

  Svara
 4. Nanna

  Hej, sprang på din sida när jag sökte efter helt andra saker på vårdguiden.

  Helt underbar text-nu kommer jag att gå och lägga mig med ett leende på läpparna.

  Känner så väl igen mig.

  Kommer att återkomma till din sida. 🙂

  Svara
 5. Ardita

  Gud vad glad jag blir att ni gillar Just min rim 🙂 så man behöver inte vara perfeckt på att skriva för man är bra på sitt sätt/ fantasi ändå 🙂 varma kramar!

  Svara
 6. Ardita

  Våga vara just dig själv och låt andra tycka att du är speciel för in i själen känns bäst så fast man tänker hur ska nu alt gå 😉

  Svara
 7. Tove Lundin

  Hej Nanna!
  Tack 🙂
  Välkommen, kul att du hittat hit!

  Det gör ingenting om det inte blir perfekt, Ardita! Dina fina ord går rätt in i själen och värmer!
  Varma kramar!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *