A som i slarvig?

Titta allt finns! Det är bara en saga, men tyvärr ofta en verklighet..

Uppmärksamhetsstörning. “Svårt för att lyssna till vad andra säger, uppfatta instruktioner i flera led och komma ihåg. De störs lätt av det som pågår runtomkring dem och kan ha svårt för uppgifter som kräver uthållighet, till exempel läsning eller enformiga arbetsmoment. Det händer ofta att de tappar bort saker som de behöver för att kunna utföra olika uppgifter eller delta i aktiviteter, till exempel läxböcker, pennor, nycklar eller mobiltelefon”.

Källa Vårdguiden.

Att vara slarvig och inte lyssna på andra är mindre angenäma egenskaper. Man kanske är självupptagen, bakis, obrydd, tankspridd eller bara ett pucko. Eller så har man Uppmärksamhetsstörning. Skillnaden är enkel – har man det sistnämnda spelar det ingen roll om man anstränger sig tills man blir deprimerad, utbränd, spyfärdig eller allmänt psyko – det går bara inte att “skärpa sig”.

Historien om A:

Låt säga att det är måndag, huvudpersonen kan för enkelhetens skull heta Tove. Tove kommer hem från stan och har glömt en kasse med sina nyinköpta skor. När Tove försöker minnas var hon kan ha lagt den, kan hon inte komma på alla ställen hon varit på. Hon bestämmer sig för att ringa till fiket där hon var. Men låter bli. Varför kan hon inte svara på. Det blir en ångestklump i magen – kanske tårar och skrik. Oftast på den person som försöker hjälpa.

Tove bestämmer sig för att jobba. Men hon kan inte hitta sin kalender! Även om hon egentligen inte behöver den, känns det fel i magen att jobba utan den. När hon börjar leta hittar hon istället boken hon behöver läsa inför en kurs. Just då känns det mer rätt att läsa boken, så hon gör det istället. Nere på gatan bygger de trottoar och det kliar på Toves tå. Därför blir det svårt att läsa, hon måste läsa om och om igen. Tillslut kommer Tove till ro. Men då blir det för mycket ro – hon somnar. När hon vaknar ser hon att klockan är tio i fyra. Hon har möte klockan fyra. Eftersom hon inte hittar sitt åkkort kommer Tove tio minuter försent till mötet. Väl framme ser hon att hon har en stor fläck på tröjan, och att blocket är kvar hemma.

Tove försöker lära sig av detta. När hon kommer hem städar hon lite, tvättar bort fläcken från tröjan och kommer på ett smart ställe för block och åkkort. Sen blir det tisdag och allt börjar om.

Slut!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!