Om – en tidig morgon

Jag vaknar av att Myran, chihuahua 14 år, står och trampar nedanför sängen. Gôrtrött! Klämmer ovanpå klockan som med röd belysning visar 04.03 i taket. Uuuuuu! Begriper att trampet inte kommer att upphöra även om jag vänder på mig och drar täcket över huvudet. Jo, vars – fröken går och bajsar – i värsta fall ute på nålfiltsmattan på balkongen – i bästa fall på parkettgolvet innanför.

Hasar fötterna över sängkanten och tar ett djupt andetag. Möter jag någon om jag tar morgonrocken på mig? Vill hon gå hela kvarteret runt? Törs inte. Trosor, bh, strumpor – hur kallt är det? – t-skirt, byxor, tröja. Hur ser håret ut? – tar en snodd och undviker spegeln.

Hissen ner – fyra trappor. Myran trampar och trampar. Väl utanför ytterdörren springer hon nerför yttertrappan och rakt över gatan och längs med grässlänten innan hon finner sin plats. Jag kollar – ok, inte lösare än att det går att plocka upp. Hon fortsätter en bit till, satsar igen – oupplockbart – och vänder sedan hemåt med sikte på lite ytterligare sömn.

Var gång detta händer finner jag mig uppskatta detta lilla nattliga besök i min nära omgivning. Tyst, stilla, folktomt – ibland snö, ibland regn, ibland kallt och just i dessa pingsttider lite krispigt kyligt med sommarens allra finaste gröna färger.