Om – en utflykt till östra Värmland

”Jag har två nyheter,” säjer han i den högtalande mobiltelefonen. ”En bra och en dålig. Den som är bra är att jag kommer och hjälper er och den andra är att ni kommer att få vänta väldigt länge… Jag föreslår att ni rullar mot Karlstad – trots ett himla oväsen i er bil. Det är ingen fara – hjulet kommer inte att lossna. Sen ringer ni mig och avbokar bärgningen – för jag gissar att ni är på verkstad långt innan jag hunnit fram till er. Jag ska först upp till Likenäs och hjälpa en snubbe som låst in sina bilnycklar i bilen. Varför han gjorde det förstår jag inte”, säger han.

”OK”, säger min Jonny och jag. Vår utflykt för att se en alltför avlägset liggande sommarstuga och därtill lunch vid Bjurbäckens slusscafé ändar i en högljutt gnisslande och skramlande hemfärd på grusvägar genom östra Värmland. Max tjugo km i timmen med oss nervöst skrattande som galningar.

En evighet senare svänger vi ut på riksväg 62 och hjulet tystnar. Vi häpnar och tar oss tacksamt hem i sakta mak. På måndag blir det verkstad.