När man inte kan vara snäll

Tove - inte alltid en ängel..

Vår spännande bokstavsföljetong fortsätter. Dagens problem, som kan hänga ihop med adhd är “Svårigheter i kontakten med andra människor – man hamnar lätt i konflikt”. Källa Vårdguiden

Enligt mig är nästan alla människor goda innerst inne. Vissa kanske är lite sämre på att visa det. Andra kanske har glömt bort hur man gör. Det finns de som, på grund av olika anledningar, inte vågar vara snälla – eftersom det förmodligen är bland det modigaste man kan vara.

Ett milt ord för motsatsen är “taskig”. Enligt mig är man taskig om man säger elaka saker till andra med flit, är beräknande, manipulativ och vill skada andra.

Men, man kan också vara taskig om man känner sig liten och missförstådd och orden inte räcker till. Man kan vara den snällaste människan på jorden, men ha som en “andra person” inuti. Plötsligt säger munnen hemska saker – endast för att såra. Sekunden efter gör det ont ända in i själen. Så ont att man hatar sig själv lite mer. Då spelar det ingen roll om man varje morgon säger till sig själv att “I dag ska jag minsann vara snäll”. Den där “andra” struntar i sånt. Man kan helt enkelt inte rå för att man är taskig.

Detta skriver jag inte främst till den som utsätts för taskigheterna. Jag förstår om det är svårt att se skillnaden. Kanske man inte ens bryr sig om varför. Utan till Dig, som likt jag själv, inte orkar leva med Dig – om du inte förlåter Dig ibland.

Min svarta demon

Ingen känner till min svarta demon,

den som sitter där på lur.

När som helst kan min svarta demon vakna.

Om en minut, en timme, eller en dag.

Efter kommer alltid ångesten, skammen,

“var du tvungen att bli så arg?”

men min svarta demon bara skrattar och lägger sig på lur igen.

Bara den vet när den kommer igen.

Hittills opublicerad dikt av mästerpoeten Tove, då 13 år.

I dag har jag förlåtit henne!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!