Ge en gåva

Varmt välkommen!

Du behövs verkligen.

Alla drabbas någon gång av psykisk ohälsa, själv eller som närstående. Som volontär hos oss i Umeå ger du av din tid och skänker samtidigt hopp och stöd till människor som mår psykiskt dåligt. Du en hjälte för oss.

Läs mer Jag vill anmäla mig till informationsmöte direkt

I volontärskapet ingår:

  • Grundlig volontärutbildning
  • Löpande handledning och fortbildning
  • Gemenskap med de andra volontärerna
  • Om du arbetat i ett år eller mer, kan vi även ställa upp som referenser till arbetsgivare.
  • Chansen att hjälpa människor i kris komma tillbaka till livet!

Om självmordslinjen

Självmordslinjen bemannas av volontärer, dvs. ingen ersättning utgår för uppdraget. Det är ett otroligt givande uppdrag, som också kan vara tufft ibland.

Eftersom samtalen kan vara svåra, vill vi därför att du har möjlighet att ta dig till ett av våra svararcentrum för dina pass.

Om Självmordslinjen i Umeå

Vårt svararcentrum i Umeå ligger på Skolgatan 33. Här arbetar Mona Wennberg som verksamhetsledare. Har du frågor kan du kontakta Mona via e-post: [email protected]

Syftet för dig som volontär i Självmordslinjen

Målsättningen med Självmordslinjen är att kunna bidra till att stötta människor som har det svårt, har självmordstankar och som oftast önskar vara anonyma. Syftet är att nå de som inte vågar eller orkar berätta för någon hur de mår, än mindre söka hjälp.

Självmordslinjen bedriver inte behandling utan består av en medmänniska som lyssnar. Ditt uppdrag som volontärer är stödja och motivera människor till att orka leva lite till.

Varför du ska bli volontär

Att vara en del av Minds Självmordslinje är utmanande men fantastiskt, eftersom det ger mycket tillbaka i form av personlig utveckling och en känsla av att få göra något bra.

När du arbetar som volontär hos oss, räddar du liv varje gång du tar ett pass.

Kriterier för att vara volontär i Självmordslinjen

  • Du måste vara minst 23 år
  • Du måste vara en god lyssnare.

Personlig lämplighet och mognad är avgörande. Att ha haft egen erfarenhet av psykisk ohälsa ser vi som en kompetens, men du bör må bra själv nu, för att orka stötta andra.

Ditt åtagande

Du förbinder dig att genomföra två pass per månad (ett pass varannan vecka). Passen är fyra timmar.

Du måste även gå igenom vår rekryteringsprocess samt grundutbildning. Därutöver erbjuds fortbildning och handledning, oftast kvällstid.

Räkna med att du behöver avvara c:a 10-16 timmar per månad (inklusive fortbildning och handledning).

Så här blir du volontär

Det första steget för att bli volontär är att gå på ett av våra informationsmöten, som vi erbjuder regelbundet under terminerna. Då berättar vi mer ingående om uppdraget, om ditt åtagande och en aktiv volontär kommer och berättar om sina erfarenheter. Boka informationsträff i Umeå.

Därefter går du igenom en rekryteringsprocess med djupintervju där du får lämna referenser och ett utdrag ur belastningsregistret.

Känns det rätt för dig och för oss, kommer vi överens om datum för grundutbildningen, som är två dagar.

I vår grundutbildning får du grundläggande kunskap om psykisk ohälsa och självmord samt hur du bemöter de stödsökande i sina livssituationer utifrån deras förutsättningar. En dag av utbildningen tillägnas samtalstekniken Motiverande samtal (MI).

Efter utbildningen bokar vi upp dig på dina första pass. Dessa genomför du tillsammans med en av våra introduktörer, erfarna volontärer som stödjer dig och finns till för frågor.

När du blivit volontär

När du sedan börjat som volontär erbjuder vi fortbildning i ämnen som ofta dyker upp i samtalen på Självmordslinjen. Fortbildningarna kan till exempel handla om ätstörningar, självskadebeteende, ångest eller depression.

Eftersom samtalen kan vara tuffa, sitter du inte själv och svarar, utan alltid tillsammans med andra.

Alla volontärer får regelbundet handledning av utbildade handledare. Du har även tillgång till en samtalsjour med leg. psykoterapeut, dygnet runt, om du har haft riktigt tuffa samtal eller inte mår bra efter ditt pass.

Anmäl dig till informationsträff

Det första steget för att bli volontär i Självmordslinjen är att komma på en av våra informationsträffar. Varmt välkommen att anmäla dig. Vi serverar alltid te/kaffe och smörgås.

Boka informationsträff i Umeå

Frågor och svar om volontärskapet

Måste jag bo nära ett lokalkontor?
Volontärerna kan välja att ta sina pass hemifrån eller från ett av lokalkontoren. Från och med i höst 2020 så finns också möjligheten att bli volontär i Självmordslinjen även om du inte bor nära något av våra lokalkontor. Du tar del av utbildningen till volontär digitalt och tar dina samtal hemifrån med stöd av andra volontärer i den digitala internchatten. Stöd efter samtalen erbjuds även med handledare på Mind och via externt stöd av psykologer från S:t Lukas.
Kan jag bli volontär om jag har egen psykisk ohälsa?
Många av våra volontärer har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, eftersom det är väldigt vanligt. Det är en väldigt bra kompetens att ha med sig och under rekryteringen säkerställer vi att alla som blir volontärer mår bra nog att både vara ett stöd för en stödsökande och för medvolontärer.
Kan jag sitta hemma och svara på samtal?
Som volontär i Äldrelinjen eller Föräldralinjen kan du välja att ta ditt pass hemifrån när det passar dig. Du kan även sitta på vårt kansli om du hellre vill det. Detsamma gäller nu även för volontärer på Självmordslinjen som tidigare alltid suttit tillsammans i svararrum på respektive lokalkontor (Umeå, Göteborg, Halmstad, Malmö eller Stockholm). Då samtalen i Självmordslinjen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum.  
Måste jag ha en speciell utbildning för att bli volontär?
För att arbeta i Föräldralinjen behövs att du har lång erfarenhet av arbete med barn. För Äldrelinjen och Självmordslinjen finns inga sådana krav, utan du får utbildning av oss.
Säger man vad man heter när man är volontär?
Som volontär är du alltid anonym. Detta är viktigt för att inte skapa felaktiga förväntningar för den som söker oss. Det ska inte spela någon roll vem som svarar, eftersom alla volontärer delar Minds värdegrund och har samma utbildning för samtalet.
Vad händer om jag får ett jättesvårt samtal?
Under utbildningen kommer du att få träna på att ha svåra samtal. Det kan ändå vara väldigt jobbigt när du sedan väl pratar med någon som verkligen mår dåligt och kanske har starka självmordstankar. Därför har vi både handledning, fortbildning och stöd kontinuerligt. Våra volontärer kan dessutom dygnet runt få ett avlastande samtal med en professionell terapeut.
Vad är åldersgränsen för att bli volontär?
Samtalen i Självmordslinjen är ibland svåra och kräver en hel del av volontären. För oss är det viktigt att säkerställa att samtalet blir bra både för den stödsökande och volontären. Du bör därför vara över 23 år då en personlig mognad är viktigt för att klara av de ganska svåra samtal vi har. I Äldrelinjen har vi satt en gräns på minst 50 år för att de som söker oss gärna vill tala med personer som har upplevt ett långt arbetsliv och kanske har egna erfarenheter av förluster och hur det känns att bli äldre.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Du kan läsa mer om vilka vi är på vår sida Vi är Mind.