Om självmordslinjen
Självmordslinjen bemannas av volontärer, dvs. ingen ersättning utgår för uppdraget. Det är ett otroligt givande uppdrag, som också kan vara tufft ibland.
Eftersom samtalen kan vara svåra, vill vi därför att du har möjlighet att ta dig till ett av våra svararcentrum för dina pass.
Om Självmordslinjen i Umeå
Vårt svararcentrum i Umeå ligger på Skolgatan 33. Här arbetar Mona Wennberg som verksamhetsledare. Har du frågor kan du kontakta Mona via e-post: [email protected]
Syftet för dig som volontär i Självmordslinjen
Målsättningen med Självmordslinjen är att kunna bidra till att stötta människor som har det svårt, har självmordstankar och som oftast önskar vara anonyma. Syftet är att nå de som inte vågar eller orkar berätta för någon hur de mår, än mindre söka hjälp.
Självmordslinjen bedriver inte behandling utan består av en medmänniska som lyssnar. Ditt uppdrag som volontärer är stödja och motivera människor till att orka leva lite till.
Varför du ska bli volontär
Att vara en del av Minds Självmordslinje är utmanande men fantastiskt, eftersom det ger mycket tillbaka i form av personlig utveckling och en känsla av att få göra något bra.
När du arbetar som volontär hos oss, räddar du liv varje gång du tar ett pass.
Kriterier för att vara volontär i Självmordslinjen
- Du måste vara minst 23 år
- Du måste vara en god lyssnare.
Personlig lämplighet och mognad är avgörande. Att ha haft egen erfarenhet av psykisk ohälsa ser vi som en kompetens, men du bör må bra själv nu, för att orka stötta andra.
Ditt åtagande
Du förbinder dig att genomföra två pass per månad (ett pass varannan vecka). Passen är fyra timmar.
Du måste även gå igenom vår rekryteringsprocess samt grundutbildning. Därutöver erbjuds fortbildning och handledning, oftast kvällstid.
Räkna med att du behöver avvara c:a 10-16 timmar per månad (inklusive fortbildning och handledning).
Så här blir du volontär
Det första steget för att bli volontär är att gå på ett av våra informationsmöten, som vi erbjuder regelbundet under terminerna. Då berättar vi mer ingående om uppdraget, om ditt åtagande och en aktiv volontär kommer och berättar om sina erfarenheter. Boka informationsträff i Umeå.
Därefter går du igenom en rekryteringsprocess med djupintervju där du får lämna referenser och ett utdrag ur belastningsregistret.
Känns det rätt för dig och för oss, kommer vi överens om datum för grundutbildningen, som är två dagar.
I vår grundutbildning får du grundläggande kunskap om psykisk ohälsa och självmord samt hur du bemöter de stödsökande i sina livssituationer utifrån deras förutsättningar. En dag av utbildningen tillägnas samtalstekniken Motiverande samtal (MI).
Efter utbildningen bokar vi upp dig på dina första pass. Dessa genomför du tillsammans med en av våra introduktörer, erfarna volontärer som stödjer dig och finns till för frågor.
När du blivit volontär
När du sedan börjat som volontär erbjuder vi fortbildning i ämnen som ofta dyker upp i samtalen på Självmordslinjen. Fortbildningarna kan till exempel handla om ätstörningar, självskadebeteende, ångest eller depression.
Eftersom samtalen kan vara tuffa, sitter du inte själv och svarar, utan alltid tillsammans med andra.
Alla volontärer får regelbundet handledning av utbildade handledare. Du har även tillgång till en samtalsjour med leg. psykoterapeut, dygnet runt, om du har haft riktigt tuffa samtal eller inte mår bra efter ditt pass.
Anmäl dig till informationsträff
Det första steget för att bli volontär i Självmordslinjen är att komma på en av våra informationsträffar. Varmt välkommen att anmäla dig. Vi serverar alltid te/kaffe och smörgås.