Varmt välkommen! Du behövs verkligen

Alla drabbas någon gång av psykisk ohälsa, själv eller som närstående. Som volontär hos oss i Umeå ger du av din tid och skänker samtidigt hopp och stöd till människor som mår psykiskt dåligt. Du en hjälte för oss.

Läs mer Jag vill anmäla mig till informationsmöte direkt

I volontärskapet ingår:

  • Grundlig volontärutbildning
  • Löpande handledning och fortbildning
  • Gemenskap med de andra volontärerna
  • Om du arbetat i ett år eller mer, kan vi även ställa upp som referenser till arbetsgivare.
  • Chansen att hjälpa människor i kris komma tillbaka till livet!

Om självmordslinjen

Självmordslinjen bemannas av volontärer, dvs. ingen ersättning utgår för uppdraget. Det är ett otroligt givande uppdrag, som också kan vara tufft ibland.

Eftersom samtalen kan vara svåra, vill vi därför att du har möjlighet att ta dig till ett av våra svararcentrum för dina pass.

Om Självmordslinjen i Umeå

Vårt svararcentrum i Umeå ligger på Skolgatan 33. Här arbetar Mona Wennberg som verksamhetsledare. Har du frågor kan du kontakta Mona via e-post: [email protected]

Syftet för dig som volontär i Självmordslinjen

Målsättningen med Självmordslinjen är att kunna bidra till att stötta människor som har det svårt, har självmordstankar och som oftast önskar vara anonyma. Syftet är att nå de som inte vågar eller orkar berätta för någon hur de mår, än mindre söka hjälp.

Självmordslinjen bedriver inte behandling utan består av en medmänniska som lyssnar. Ditt uppdrag som volontärer är stödja och motivera människor till att orka leva lite till.

Varför du ska bli volontär

Att vara en del av Minds Självmordslinje är utmanande men fantastiskt, eftersom det ger mycket tillbaka i form av personlig utveckling och en känsla av att få göra något bra.

När du arbetar som volontär hos oss, räddar du liv varje gång du tar ett pass.

Kriterier för att vara volontär i Självmordslinjen

  • Du måste vara minst 23 år
  • Du måste vara en god lyssnare.

Personlig lämplighet och mognad är avgörande. Att ha haft egen erfarenhet av psykisk ohälsa ser vi som en kompetens, men du bör må bra själv nu, för att orka stötta andra.

Ditt åtagande

Du förbinder dig att genomföra två pass per månad (ett pass varannan vecka). Passen är fyra timmar.

Du måste även gå igenom vår rekryteringsprocess samt grundutbildning. Därutöver erbjuds fortbildning och handledning, oftast kvällstid.

Räkna med att du behöver avvara c:a 10-16 timmar per månad (inklusive fortbildning och handledning).

Så här blir du volontär

Det första steget för att bli volontär är att gå på ett av våra informationsmöten, som vi erbjuder regelbundet under terminerna. Då berättar vi mer ingående om uppdraget, om ditt åtagande och en aktiv volontär kommer och berättar om sina erfarenheter. Boka informationsträff i Umeå.

Därefter går du igenom en rekryteringsprocess med djupintervju där du får lämna referenser och ett utdrag ur belastningsregistret.

Känns det rätt för dig och för oss, kommer vi överens om datum för grundutbildningen, som är två dagar.

I vår grundutbildning får du grundläggande kunskap om psykisk ohälsa och självmord samt hur du bemöter de stödsökande i sina livssituationer utifrån deras förutsättningar. En dag av utbildningen tillägnas samtalstekniken Motiverande samtal (MI).

Efter utbildningen bokar vi upp dig på dina första pass. Dessa genomför du tillsammans med en av våra introduktörer, erfarna volontärer som stödjer dig och finns till för frågor.

När du blivit volontär

När du sedan börjat som volontär erbjuder vi fortbildning i ämnen som ofta dyker upp i samtalen på Självmordslinjen. Fortbildningarna kan till exempel handla om ätstörningar, självskadebeteende, ångest eller depression.

Eftersom samtalen kan vara tuffa, sitter du inte själv och svarar, utan alltid tillsammans med andra.

Alla volontärer får regelbundet handledning av utbildade handledare. Du har även tillgång till en samtalsjour med leg. psykoterapeut, dygnet runt, om du har haft riktigt tuffa samtal eller inte mår bra efter ditt pass.

Anmäl dig till informationsträff

Det första steget för att bli volontär i Självmordslinjen är att komma på en av våra informationsträffar. Varmt välkommen att anmäla dig. Vi serverar alltid te/kaffe och smörgås.

Boka informationsträff i Umeå

Frågor och svar om volontärskapet

Måste jag bo nära ett lokalkontor för att bli volontär?
Du kan bli volontär på Mind oavsett var du bor i Sverige. Om du inte bor nära ett av våra lokalkontor, utan bor på annan ort, så tar du alla dina samtal hemifrån och all utbildning och fortbildning sker digitalt. Bor du nära ett av våra lokalkontor kan du välja att ta dina pass hemifrån eller på plats på kontoret. Alla blivande volontärer går utbildningen digitalt och du har också stöd av andra volontärer via ett digitalt chattrum. Kontinuerligt stöd erbjuds även med samordnare och handledare på Mind. Vi erbjuder även externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas.
Finns det någon åldersgräns för att bli volontär?
Samtalen är ibland svåra och kräver en hel del av volontären. För oss är det viktigt att säkerställa att samtalet blir bra både för den stödsökande och volontären. Du bör därför vara över 23 år då en personlig mognad är viktigt för att klara av de ganska svåra samtal vi har.
Måste jag ha en speciell utbildning för att bli volontär?
Du behöver inte ha gått någon speciell utbildning innan du söker till att bli volontär på Mind. När du blir antagen som volontär hos oss så får du en grundutbildning i medmänskligt samtal. Utöver detta erbjuds du som volontär möjlighet till handledning och fortbildning. Du bokar själv in dig på dessa tillfällen, utifrån de behov du har och när det passar dig. Vi ser gärna att du deltar i minst ett handledningstillfälle per termin.
Vilken utbildning får jag som volontär?
Grundutbildningen i medmänskligt samtal består av fyra obligatoriska delar: Den första delen är egenstudier som genomförs online, där kommer du att få se på flera utbildningsfilmer och sedan svara på frågor om det du just sett. Den andra delen är en heldag, en så kallad workshopdag, då du tillsammans med andra kommer att få träna på att använda de verktyg som du fått genom dina egenstudier. Workshopen genomförs online oavsett vilken ort du sökt dig till, du väljer själv vilket tillfälle du bokar in dig på. Vi finns med som stöd under hela utbildningen för att säkerställa att det fungerar så smidigt och enkelt som möjligt för alla. Den tredje delen är våra introduktionspass tillsammans med andra volontärer med stöd av mentor. Introduktionspassen kan ske antingen online eller på lokalavdelning beroende på vald ort och lokalavdelningens möjligheter. Den fjärde och sista delen i grundutbildningen är en uppföljande utbildningsdag med fördjupade reflektioner. Den totala omfattningen av utbildningen är ungefär 30 timmar. Utöver detta erbjuds du som volontär möjlighet till handledning och fortbildning. Du bokar själv in dig på dessa tillfällen, utifrån de behov du har och när det passar dig. Vi ser gärna att du deltar i minst ett handledningstillfälle per termin.
Vad händer om jag får ett väldigt svårt samtal?
Vad man upplever som ett svårt samtal är väldigt individuellt. De allra flesta samtalen till våra stödlinjer är inte akuta och det kan finnas andra samtal som du upplever som svåra. Under utbildningen kommer du att få träna på att ha svåra samtal. Vi har också handledning, fortbildning och stöd kontinuerligt för att du ska känna dig trygg både inför, under och efter samtalen.
Är det någon skillnad i att vara volontär på dagen och på natten?
Om du är volontär på dagen är passen på 2-4 timmar (beroende på linje) och på natten är passen 6 timmar. Då vi vet att det är svårare att avsätta tid för ideellt arbete under natten så är passen mellan 24–06 arvoderade, det vill säga en viss ersättning utgår. Det finns också en anställd person på plats under hela natten. Som volontär kan du självklart välja att antingen vara volontär på dagen eller på natten, men också en kombination av de båda.
Kan jag själv välja när och hur ofta jag tar samtal?
I uppdraget ingår att ha pass minst två gånger per månad. Varje pass är 2-4 timmar (beroende på linje) om du är volontär på dagen och 6 timmar om du är volontär på natten. Vi ser gärna att du väljer ett fast pass – alltså ett återkommande pass under en längre tid. Du bokar dina pass utifrån ett schema online och ansvarar själv för att boka in ett nytt pass om du får förhinder och behöver avboka.
Vilket stöd kan jag som volontär få?
Då samtalen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum. Stöd efter samtalen erbjuds även med samordnare eller handledare på Mind. Våra volontärer kan dessutom dygnet runt få ett avlastande samtal via externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas.
Säger man vad man heter om man är volontär?
Som volontär är du alltid anonym. Detta är viktigt för att inte skapa felaktiga förväntningar för den som söker oss. Det ska inte spela någon roll vem som svarar, eftersom alla volontärer delar Minds värdegrund och har samma utbildning för samtalet.
Kan jag sitta hemma och svara på samtal?
Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå, men du kan vara volontär hos oss oavsett var du bor i landet. Du väljer själv om du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor. Det går också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av kontoren om du bor nära. Då samtalen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum.
Kan jag bli volontär om jag har egen psykisk ohälsa?
Många av våra volontärer har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, eftersom det är väldigt vanligt. Vi ser det som en bra kompetens men för att vara ett stöd för andra och som medvolontär är det viktigt att du mår bra och att du har mått bra en tid. Vi har satt en riktlinje på två år.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Läs mer om vilka vi är.