Uppdrag Livlina – Mind
Ge en gåva

Vill du bli en livlina i Självmordslinjen?

 

Självmordslinjen riktar sig till människor som har tankar på att ta sitt liv eller har en närstående med sådana tankar. Men även de som mår psykiskt dåligt utan direkta självmordstankar är välkomna att höra av sig.

Så här blir du en livlina

Det viktigaste skälet till att bli en livlina

Du behövs. Trycket på Självmordslinjen är stort, mer än vi kan hantera och många av de som kontaktar oss kommer inte fram. Därför söker vi ständigt de som kan och vill vara medmänniskor, som har intresse av att bli volontärer och som kan avsätta tid både för volontärskapet och utbildningen, vi kallar det Uppdrag livlina. Att engagera sig som volontär i Självmordslinjen är ett långvarigt uppdrag. Volontäruppdraget innebär att du har minst två volontärpass per månad. Innan du blir volontär behöver du gå en grundutbildning som är uppdelad på egenstudier, två heldagar med fokus på övningar samt två introduktionspass med handledning. Du får sedan löpande fortbildning som volontär. För att kunna söka uppdraget behöver du vara 23 år.

Vad innebär uppdraget för dig?

Att vara en livlina handlar i grunden om att finnas där för andra människor. Men i varje samtal finns också möjligheten att lära sig något om sig själv. Många volontärer vittnar om att de ofta lämnar passet med lättare steg än innan, trots tunga och ibland svåra samtal. Att utvecklas på ett personligt plan, och i gemenskap med andra volontärer, kan också vara en viktig del av att vara livlina.

Sorry, your browser does not support inline SVG. Sorry, your browser does not support inline SVG.

Såhär går det till att bli en livlina

 

Introduktion

Titta på introduktionsfilmen för att få reda på mer om uppdraget att vara volontär i Självmordslinjen.

Ansökan

När du tittat igenom filmen fyller du i din ansökan digitalt. Du får sedan en bekräftelse via mail.

Antagning

När vi gått igenom din ansökan får du besked om du gått vidare till intervju och referenstagning. I nästa steg är det dags att påbörja vår grundutbildning i medmänskliga samtal.

Är du redo för Uppdrag livlina?

Nu hoppas vi att vi väckt ditt intresse för att ta nästa steg och gå igenom introduktionen till att bli en livlina i Självmordslinjen och vara ett medmänskligt stöd för människor i kris. Det är inte bindande att gå introduktionen utan du kan i lugn och ro reflektera kring uppdraget och få svar på dina frågor.

Redan genomgått introduktionen?  Gå direkt till ansökan

Bli volontär oavsett var du bor

Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå och du väljer själv om du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor. Det går också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av kontoren. Du kan såklart vara volontär hos oss var du än bor i landet och då tar du alla samtal hemifrån. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring volontärskapet i Självmordslinjen.

Frågor och svar om att vara volontär

Måste jag bo nära ett lokalkontor för att bli volontär?

Du kan bli volontär på Självmordslinjen oavsett var du bor i Sverige. Om du inte bor nära ett av våra lokalkontor, dvs på annan ort så tar du alla dina samtal hemifrån och all utbildning och fortbildning sker digitalt. Bor du nära ett av våra lokalkontor kan du välja att ta dina pass hemifrån eller på plats på kontoret, självklart utifrån de restriktioner som gäller på grund av Covid-19. Alla blivande volontärer på Självmordslinjen går utbildningen digitalt och du har stöd av andra volontärer via ett digitalt chattrum. Stöd efter samtalen erbjuds även med handledare på Mind och via externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas

Finns det någon åldersgräns för att bli volontär?
Samtalen i Självmordslinjen är ibland svåra och kräver en hel del av volontären. För oss är det viktigt att säkerställa att samtalet blir bra både för den stödsökande och volontären. Du bör därför vara över 23 år då en personlig mognad är viktigt för att klara av de ganska svåra samtal vi har.
Måste jag ha en speciell utbildning för att bli volontär i Självmordslinjen?
Du behöver inte ha gått någon speciell utbildning innan du söker dig till att bli volontär i Självmordslinjen. När du blir antagen som volontär hos oss så får du en grundutbildning i medmänskligt samtal. Utöver detta erbjuds du som volontär i Självmordslinjen möjlighet till handledning och fortbildning. Du bokar själv in dig på dessa tillfällen, utifrån de behov du har och när det passar dig. Vi ser gärna att du deltar i minst ett handledningstillfälle per termin.
Vilken utbildning får man som volontär
Grundutbildningen i medmänskligt samtal består av fyra obligatoriska delar. Den första delen är en förberedande del som genomförs online, där kommer du att få se på flera utbildningsfilmer och sedan svara på frågor om det du just sett. Den andra delen är en heldag, en så kallad workshopdag, då du tillsammans med andra kommer att få träna på att använda de verktyg som du fått genom dina egenstudier. Och på grund avrestriktioner till följd av Covid-19 genomförs samtliga utbildningar online oavsett vilken ort du sökt dig till, du väljer själv vilket tillfälle du bokar in dig på. Vi finns med som stöd under hela utbildningen för att säkerställa att det fungerar så smidigt och enkelt som möjligt för alla. Den tredje delen är våra introduktionspass då du tar emot både chatt- och telefonsamtal i Självmordslinjen med stöd av en mentor. Du kommer att ha två introduktionspass på 4 timmar vardera tillsammans med andra blivande volontärer. Det kan ske antingen online eller på lokalavdelning beroende på vald ort och lokalavdelningarnas möjlighet att följa restriktionerna för Covid-19. Den fjärde och sista delen i grundutbildningenär en uppföljande utbildningsdag med fördjupade reflektioner. Den totala omfattningen av utbildningen är ungefär 30 timmar. Utöver detta erbjuds du som volontär i Självmordslinjen möjlighet till handledning och fortbildning. Du bokar själv in dig på dessa tillfällen, utifrån de behov du har och när det passar dig. Vi ser gärna att du deltar i minst ett handledningstillfälle per termin.
Vad händer om jag får ett väldigt svårt samtal?
Vad man upplever som ett svårt samtal är väldigt individuellt. De allra flesta samtalen till Självmordslinjen är inte akuta och det kan finnas andra samtal som du upplever som svåra. Under utbildningen kommer du att få träna på att ha svåra samtal. Vi har också handledning, fortbildning och stöd kontinuerligt för att du ska känna dig trygg både inför, under och efter samtalen.
Är det någon skillnad i att vara volontär på dagen och på natten?
Om du är volontär på dagen är passen 4 timmar långa och på natten är passen 6 timmar. Då vi vet att det är svårare att avsätta tid för ideellt arbete under natten så är passen mellan 24–06 att vara arvoderade, det vill säga en viss ersättning utgår. Det kommer också att finnas en anställd person på plats under hela natten. Som volontär kan du självklart välja att antingen vara volontär på dagen eller på natten, men också en kombination av de båda.
Kan jag själv välja när och hur ofta jag tar samtal i Självmordslinjen?
I uppdraget ingår att ha pass minst två gånger per månad. Varje pass är 4 timmar om du är volontär på dagen och 6 timmar om du är volontär på natten. Vi ser gärna att du väljer ett fast pass – alltså ett återkommande pass under en längre tid. Du bokar dina pass utifrån ett schema online ochansvarar själv för att boka in ett nytt pass om du får förhinder och behöveravboka.
Vilket stöd kan jag som volontär få?
Då samtalen i Självmordslinjen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum. Stöd efter samtalen erbjuds även med handledare på Mind och våra volontärer kan dessutom dygnet runt få ett avlastande samtal via externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas.
Säger man vad man heter om man är volontär?
Som volontär är du alltid anonym. Detta är viktigt för att inte skapa felaktiga förväntningar för den som söker oss. Det ska inte spela någon roll vem som svarar, eftersom alla volontärer delar Minds värdegrund och har samma utbildning för samtalet.
Kan jag sitta hemma och svara på samtal?
Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå, men
du kan vara volontär hos oss oavsett var du bor i landet. Du väljer själv om
du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor,
självklart utifrån de restriktioner som gäller på grund av Covid-19. Det går
också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av
kontoren om du bor nära. Då samtalen i Självmordslinjen ibland kan vara
svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller
via ett digitalt chattrum.
Kan jag bli volontär om jag har egen psykisk ohälsa?
Många av våra volontärer har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, eftersomdet är väldigt vanligt. Vi ser det som en bra kompetens att ha med sig och under rekryteringen säkerställer vi att alla som blir volontärer mår bra nogatt både vara ett stöd för en stödsökande och för medvolontärer.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Läs mer om vilka vi är här.

Har du fler frågor om att vara en livlina?

I introduktionen kommer du att få en full överblick över vad uppdraget att vara volontär i Självmordslinjen innebär.

Till introduktion