Ge en gåva

Skänk en gåva till minne av någon som gått bort

När någon gått bort är det vanligt att ge gåvor i stället för blommor till begravningen. När du skänker en minnesgåva, skickar vi ett minnesblad till begravningsbyrån eller till den adress du anger.

Skänk minnesgåva  Frågor och svar om minnesgåvor

 Om ditt minnesblad

  • Leveranstid för minnesbladet är ca två vardagar
  • Betalsätt: kort eller swish
  • Din gåva går till att förebygga psykisk ohälsa och förhindra självmord.

Så skänker du

När du skänker en minnesgåva, tänk på att beställningen måste vara oss tillhanda minst två vardagar innan du vill att minnesbladet ska levereras. Enklast skänker du gåvan via formuläret nedan. Men det går också bra att ringa 08-34 70 65.

På minnesbladet skriver du namnet på den som gått bort, ditt/era namn som gett minnesgåvan, samt, om du vill, en hälsning eller en dikt.

Exempel på hur minnesbladet kan se ut

Om oss

Kanske känner du inte till oss sedan tidigare? Vi är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa genom att bl.a. erbjuda medmänskligt stöd i våra stödverksamheter Självmordslinjen, Äldretelefonen, Föräldratelefonen och Mind Forum.

Läs mer om vilka vi är

Skänk en minnesgåva

Du kan välja att betala med kort eller swish.

* betyder att fältet är obligatoriskt att fylla i.

Frågor och svar om minnesgåvor

Jag har fler frågor, vart kan jag vända mig?
Har du frågor? Mejla [email protected] eller ring 08-34 70 65. Du är alltid varmt välkommen att höra av dig.
Till vad går mina minnesgåvor?
Dina gåvor kommer användas i vårt arbete med att förebygga psykisk ohälsa och förhindra självmord. Vi sprider kunskap och bildar opinion i dessa frågor samt driver fyra stödverksamheter för människor som befinner sig i kris: Självmordslinjen, Äldretelefonen, Föräldratelefonen och Mind Forum.
Vi är flera som vill gå ihop, går det?
Ja, absolut. Vi får plats med flera namn på minnesbladet som vi gör utifrån din beställning. Ett alternativ om ni är flera kan också vara att starta en egen minnesinsamling.
Hur betalar jag?
Om du beställer via vårt webbformulär kan du betala med betal- och kreditkort, eller välja att få ett inbetalningskort. Ringer du in din minnesgåva, skickar vi inbetalningskort.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Du kan läsa mer om vilka vi är på vår sida Vi är Mind.
Vad gör ni konkret med de gåvor ni får in?
De fördelas där de bäst behövs, vilket kan variera under året. Kort sammanfattat går dina gåvor till våra ändamål kunskapsspridning, opinionsbildning och medmänskligt stöd (Självmordslinjen, Äldretelefonen, Föräldratelefonen och Mind Forum). En liten del av din gåva går även till insamlings- och administrationskostnader, vilket är nödvändigt för att vi alls ska kunna samla in gåvor. Du kan läsa mer om hur vi fördelar dina gåvor på sidan Dina gåvor går fram.  
Vad är en minnesgåva?
En minnesgåva innebär att du skänker en gåva i stället för en blomma i samband med en begravning. Gåvan är till för att hedra den som gått bort, samtidigt som gåvan kommer till nytta för andra.
Vad är ett minnesblad?
När du beställer en minnesgåva från oss, skickar vi ett minnesblad i ditt namn till begravningsbyrån eller anhöriga (du väljer, men oftast framgår information om var den ska skickas i dödsannonsen). På minnesbladet framgår att du skänkt en gåva i den avlidnes namn och du har även möjlighet att skriva en personlig hälsning. Vi skriver inte vilket belopp du skänkt på minnesbladet.
Hur mycket ska jag ge?
Det är helt upp till dig, vi är tacksamma för alla gåvor vi tar emot. Men tänk gärna på att det kostar oss c:a 100 kr att hantera en minnesgåva. Vi skriver inte vilket belopp du skänkt på minnesbladet.
Kan jag skänka via plusgiro?
Ja, absolut (PG 900853-3). Men tänk på att ange följande information i meddelandefältet så att vi kan identifiera din gåva: namn på den som gått bort, datum för begravning, var minnesbladet ska sändas (glöm ej adress), vilken text du vill ha på minnesbladet, ditt namn, din adress (för faktura), vilket belopp du vill skänka.
Kan ni redovisa hur mycket av gåvorna som går till ändamålet?
Ja, vi kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. Det innebär att minst 75 % av alla gåvor måste gå till ändamålen (våra ändamål är kunskapsspridning, opinion, medmänskligt stöd i form av våra stödverksamheter) och högst 25 % får gå till insamlings- och administrationskostnader. Våra mest aktuella resultat kan du hitta på Svensk insamlingskontrolls hemsida.

Samarbeten för etisk och säker gåvohantering