Unga konstnären Alicia Engström vill sprida kunskap om psykisk ohälsa

Alicia Engström, 18, visste tidigt att hon ville ägna sitt gymnasiearbete åt frågor som rör psykisk ohälsa. Hennes intresse för att porträttera mörker – både själsligt och bildligt – resulterade i utställningen ”Jag mår inte bra”, som just nu visas på Almedalsbiblioteket i Visby.

Redan som barn var Alicia oroligt lagd. När familjen sökte hjälp för Alicias sömnproblem var det ingen av läkarna på BUP som förstod vad som höll henne vaken. I högstadiet blev vardagen ännu svårare att hantera; ångesten och tvångstankarna hade tagit ett järngrepp om henne. Som 13-åring fick Alicia diagnosen OCD, eller tvångssyndrom som den också kallas.

– Jag undvek nästan allt och hade mycket ångest, berättar hon. Jag var rädd för att något skulle hända mig, eller att jag själv skulle göra något våldsamt.

I samband med diagnosen gick hon i terapi, KBT, som fungerade väl. Men, snart kom ytterligare en livsförändring som skulle bli utmanande.

– När jag började gymnasiet så fick jag en dipp igen, och behövde vara sjukskriven. Jag upplever att problemen är mycket kopplade till just förändringar, förklarar Alicia.

Så småningom lyckades hon ta sig tillbaka till skolan. Alicia berättar att hon idag mår bättre än någonsin.

– De senaste åren har det gått väldigt bra. Jag har lärt mig att man måste tänka på ett annorlunda sätt när man lever med den här sjukdomen.

Diagnosen ökar kreativiteten

Något som är starkt förknippad med Alicias OCD är hennes överutvecklade fantasi, som både har varit besvärlig – men också fördelaktig. Särskilt i sitt konstnärskap har hon haft nytta av att snabbt kunna visualisera olika uttryck. När hon i höstas skulle planera för det kommande gymnasiearbetet hade hon en tydlig bild av vad hon ville skapa.

– Psykisk ohälsa är för mig ett viktigt ämne, både för att jag har egen erfarenhet men också för att det är så aktuellt just nu. Det behöver uppmärksammas så att fler vågar prata om det och vågar söka hjälp, säger Alicia.

För henne själv har det inte alltid varit självklart att prata öppet om sin diagnos.

– När jag var yngre ville jag absolut inte bli förknippad med någon diagnos. Man ville ju bara vara normal just i den tiden av livet.

Målet: att väcka intresse

Hon förklarar att målet med utställningen är att konsten ska väcka intresse och sprida kunskap, som i sin tur skapar engagemang.

– Tanken är att den som kollar på bilderna ska uppleva det mörker som finns i många, och förhoppningsvis ställa sig frågan ”Hur mår jag egentligen?” och ”Hur mår mina kompisar och närstående?”.

 

Alicias utställning ”Jag mår inte bra” visas till den 31 mars på Almedalsbiblioteket i Visby.

En intervju av Ellen Nilses