Spring Parkrun för Mind

Motion kan vara effektivt både för att förebygga och behandla psykisk ohälsa. Det visar en stor mängd forsningsstudier. Därför ser vi en naturlig koppling mellan Mind och Parkrun.

Samarbetet gör också att Mind kan nå nya grupper av supportrar.

Om Parkrun

Parkrun är en organisation som bildades i Storbritannien för tio år sedan och som numera finns i ett tiotal länder. Idén bakom organisationen är enkel: Parkrun ordnar varje lördag morgon löpartävlingar på 5 km, året runt.

Deltagande i loppen är gratis – Parkruns volontärer fungerar som funktionärer, tar tid, etc.

På detta sätt ordnas i Storbritannien varje lördag morgon – året runt – över 400 löpartävlingar på 5 km. Mer än 100.000 britter deltar varje lördag i loppen.

Om samarbetet mellan Mind och Parkrun

I Storbritannien har Parkrun valt Alzheimerfonden (en ideell stiftelse som samlar in pengar till forskning om Alzheimers sjukdom) som välgörenhetspartner.

När Parkrun nu lanseras i Sverige är Mind den nationella välgörenhetspartnern. Vi på Mind gläds åt detta eftersom motion är ett viktigt sätt att främja psykisk hälsa.

Alltfler studier visar att motion både kan förebygga psykisk ohälsa, och även kan fungera som behandling när man är drabbad av psykisk sjukdom.

Dessutom gläds vi på Mind – eller i varje fall några av oss i föreningen – extra mycket eftersom några av oss tycker att just löpning är väldigt roligt – man får en hälsosam kick av det.

Mind och Parkrun kommer att på olika sätt stödja varandra under samarbetet för att gemensamt nå våra mål, dvs. att främja motion och att främja psykisk hälsa.

Om Parkrun

Parkruns första lopp i Sverige sprangs den 27 augusti, 2016, och går av stapeln varje lördagmorgon kl. 9.30 i Hagaparken, Stockholm. Loppet är gratis och bemannas av volontärer.

Sträckan du springer är 5 km och du kommer som du är, dvs. vältränad eller otränad. Det finns inga prestationskrav, utan poängen är att röra på sig och ha kul ihop.

Parkrun handlar om att göra något tillsammans, så efteråt går de som vill och kan och fikar.

Det enda du behöver göra innan loppet är att registrera dig via Parkruns svenska hemsida. Då får du en streckkod som du sedan använder för att hjälpa dig att hålla reda på tiden du springer på.

Vill du utmana dig själv lite extra?

Starta en insamling i samband med att du springer Parkrun. Dina gåvor går till Minds arbete med att förebygga psykisk ohälsa och att förhindra självmord. Du kan springa loppet och rädda liv samtidigt.

Starta en egen insamling