På tal om ålder – Mind
Ge en gåva

På tal om ålder

Hej Johanna Nordin! Du är projektledare för äldres psykiska hälsa och suicidprevention på Mind och i måndags släppte Mind rapporten På tal om ålder; Psykiskt välbefinnande – oavsett generation. Hur känns det för dig nu när rapporten är släppt?

– Det känns bra, vi behöver en grundlig översikt för vårt fortsatta arbete. Det har varit väldigt spännande att ta del av vad forskarna hittade. Att vi fick in äldre vuxnas egna röster tycker jag breddade och fördjupade bilden på ett bra sätt.

Varför behövs en sådan här rapport?

– Det finns så mycket att säga i den här frågan, så rapporten hjälper oss att fokusera på några viktiga områden.

Du är projektledare för allt inom Mind som rör äldres psykiska hälsa. Hur kommer det sig att du har valt att engagera dig i just frågor som rör äldre vuxna?

– Jag har arbetet med människor i hela mitt liv, och möten med olika människor, samtal om livet och att påverka människors situation är det jag mår bra av. Så det är ganska egoistiskt egentligen, att få göra något som jag tycker är så kul. Sedan blir jag också alltid så arg av orättvisor och det här är ett sätt att få säga ifrån och kanske göra något åt det som inte fungerar.

Berätta om något som ni kom fram till genom rapporten som du själv reagerat på och vad det var som fick dig att tänka till på just det?

– Genom kunskapsöversikten och i de samtal med referensgrupper och enkätsvar har nog bilden som jag anade förstärkts. De som bidragit till de här samtalen och svaren har verkligen bjudit på sig själva och varit så engagerade. Jag tror att allt syns lite tydligare nu, både vilka problem som finns och vad vi kan göra för att nå förändring Jag ser fram emot ett år där vi uppmärksammar och jobbar vidare med våra upptäckter.

Det är många fina bilder i rapporten, har du någon personlig favorit och varför?

– Det var väldigt svårt att hitta bilder som visar på bredden av olikheter, vilket ju är en av de frågor vi vill belysa. Bara för att man fyllt 65 år är man ju inte likadan som alla andra i samma ålder, varken på insidan eller utsidan. Jag tycker mycket om mannen som vilar på sin käpp. Han ser ut att fundera över något, kanske livet?

Läs rapporten här