Närstående till personer som tagit sitt liv berättar om gåvan de aldrig hann ge

I årets julkampanj lyfter den ideella föreningen Mind berättelser från närstående till personer som tagit sitt liv. Syftet är att driva insamling och öka kännedomen om Minds arbete med att förebygga självmord och psykisk ohälsa. I korta filmer berättar närstående om sin relation till den som tagit sitt liv och beskriver vad de allra helst hade velat ge personen i jul om han eller hon fortfarande levde.

Varje år tar cirka 1 500 personer sitt liv. Det betyder att tusentals människor kommer att sakna någon vid julmiddagen i år. Julen är den tuffaste högtiden enligt många som förlorat någon de älskar och nya studier visar även att självmorden i Sverige ökar på nyårsdagen jämfört med övriga dagar under året.

I år har Mind valt att lyfta berättelser från närstående i sin julkampanj. I ett antal korta filmer berättar de om sin saknad under julhelgen och beskriver vad de allra helst hade velat ge den närstående i jul om hen fortfarande var i livet.

– Kampanjen lyfter fram det faktum att julen är en svår högtid för många som förlorat någon i självmord. Det är tungt när någon man älskar inte längre finns med under julfirandet. Vi hoppas att filmerna ska bidra till en ökad kännedom kring det viktiga arbete Mind bedriver för att förhindra självmord och psykisk ohälsa i samhället, säger Karin Schulz, generalsekreterare för Mind.

Om närstående till människor som tagit sitt liv får önska sig en sak så är det ofta att få prata med personen som inte längre finns kvar. Kanske ångrar man att man inte pratade mer, frågade oftare eller var mer uppmärksam på personens mående. Därför har Mind även tagit fram ett särskilt gåvobevis till de som skänker pengar till Minds arbete.

På gåvobeviset kan personen berätta för mottagaren vad den betyder och varför han eller hon är så värdefull.

– Inför julen är det stort fokus på julklappar. Men oavsett om det slutar med den perfekta klappen eller ett stressköp så glömmer vi ofta en sak – vad vi faktiskt vill säga med vår julklapp. Det vi vill förmedla är ju att de betyder mycket för oss. Det kan vara den viktigaste julklappen av alla att visa att någon är värdefull. Det har vi haft med oss när vi tagit fram årets gåvobevis, säger Karin Schulz.

Kontakt

Generalsekreterare Karin Schulz ([email protected]), 073-5018033
Kommunikationsansvarig Camilla Mattsson ([email protected]), 076- 3182255