Bandet Mustasch uppmärksammar unga män med psykisk ohälsa

Fler än 1 000 pojkar och män i Sverige tar sitt liv varje år och 70 % av alla som tar sitt liv är män

För att uppmärksamma den psykiska ohälsan och att antalet unga män ökar bland de som begår självmord släppte Mustasch singeln “What Is Wrong” i maj för att lansera kampanjen med samma namn. Tillsammans med Mind startar bandet nu även insamlingen #whatiswrong till förmån för Minds arbete.

– Män förväntas vara starka och vågar inte söka hjälp. Och när de väl vågar, så finns inte resurserna hos stödlinjerna för att ta emot alla samtal. Det vill vi i Mustasch ändra på. Därför har vi startat insamlingen #whatiswrong. Jag har själv tre döttrar och uppskattar förstås de kampanjer som belyser unga kvinnors situation. Men det är ett faktum att självmord ökar bland unga män och det måste vi sätta stopp för. Vi vill att alla män ska veta att det är en styrkehandling att våga söka hjälp, säger bandets sångare Ralf Gyllenhammar.

Förra året inkom 227 000 samtal till Minds Självmordslinje, men endast ett av tio samtal kunde besvaras på grund kapacitetsbrist. Mustaschs syfte med insamlingen #whatiswrong är att samla in 200 000 kr till Mind för att de ska ha möjligheten att kunna ta emot betydligt fler samtal från stödsökande till Självmordslinjen.

– Vi vill uppmuntra alla som har möjlighet att skänka en gåva till den här insamlingen att göra det. Det räddar liv! Vi utmanar även våra fans att ta egna bilder med texten #whatsiswrong för att ta ställning i sociala medier. Tillsammans kan vi göra något åt det här!

Här finner du insamlingen samt info om #whatiswrong.

Relaterat innehåll

Varje samtal räknas

Avsnitt 12: Killar får lära sig att bita ihop, inte bryta ihop | med Atilla Yoldaş

I det här avsnittet pratar vi närmare med vår ambassadör Atilla Yoldaş om hans otroliga...

Linneas farfar
Mind Ungas blogg

Linnea: Avskedshälsningen låg på farfars köksbord

Krämpor och en viss bitterhet antas ibland höra ålderdomen till. Men för Linneas farfar, och...

Far och dotter i en biosalong, teckning i röda och svarta toner. Pappan gråter.
Mind Ungas blogg

Ella: Jag önskar att pappor vågade gråta

Könsnormer påverkar hur vi beter oss, pratar och uppfattas i olika sammanhang, utifrån vår könstillhörighet....

Hitta mer innehåll om: