Ge en gåva

Möt en volontär: ”Allt i livet handlar om relationer, ner till minsta nivå”

Renate Josefsberg är med sina 85 år Minds äldsta volontär – full av sprudlande energi och aldrig sinande entusiasm.

Varifrån kommer ditt intresse för vår verksamhet?

– Jag har utvecklat min personlighet genom bland annat meditation, som jag gjort i över fyrtio år, och mycket jag mediterat kring handlar om compassion, vilket betyder medkänsla och empati. Man blir lycklig om man gör goda gärningar, det är hela min livsfilosofi. Jag är också ett stort Dalai Lama-fan och fick glädjen att möta honom när han var i Stockholm för cirka tolv år sedan.

Och hur kom det sig att du engagerade dig just i Mind?

– Tidigare har jag varit på Ersta Hospice och Stockholms Sjukhem och där handlade det om att göra livet lite lättare för människor i livet slutskede. Jag såg en annons i Metro och sökte mig hit till Mind för snart fyra år sedan och jag stortrivs. Sedan har jag själv varit drabbad av psykisk ohälsa och jag vet vad det betyder att få stöd.

Du har ju suttit mycket i Äldrelinjen. Vad tycker du är utmaningen med att vara volontär?

– Först och främst att få deras förtroende. Många som ringer är ensamma, sover dåligt, lider av oro, psykisk och fysisk ohälsa. Jag försöker lyssna och gå på min intuition vad de vill prata om och behöver höra. Jag tycker att jag är en god lyssnare och jag har fått bra verktyg. Nu har vi också fått Allan Linnér (radiopsykologen) som handledare och jag tycker att han är en fantastisk inspirationskälla. Han kommer alltid direkt till smärtpunkten i sina samtal och det försöker jag lära mig av.

Hur känns det när du har avslutat ett pass, vad bär du med dig?

– Jag tycker att jag har distans, men ibland går jag och funderar länge på ett samtal, särskilt om det var något jag tyckte att jag borde gjort annorlunda. Då kan det hänga kvar.

Vad är det bästa med att vara volontär tycker du?

– Det bästa är förstås alla dessa samtal och möten med människor. Allt i livet handlar om relationer, ner till minsta nivå, och för mig är det att leva att ha en relation. Som Ranelid säger: ”Att leva är att simma från stranden jag till stranden du i havet vi”. Jag är väldigt lycklig i det här jobbet.

Intervju av Lolo Westerman