Mind öppnar ett trasigt lotteri inför julen

Minds trasiga julkula lockade rekordmånga givare förra julen. Nu följer vi upp succén med att öppna ett lotteri där den som ger en gåva kan vinna verk av kända konstnärer. De engagerade konstnärerna är Kakan Hermansson, Sofia Lind, instagramfenomenet @broderauttexten Gisela Ståle och Ida Thoursie. Deras uppgift är att göra egna tolkningar av kulan och hur det är att känna sig trasig inför och under julen. 

– Det trasiga är ju så stor del av livet tyvärr, säger Kakan Hermansson. Men det går att leva med, laga, omforma och omvärdera. I min konst är jag helt ointresserad av det perfekta, tvärtom har jag undersökt det mörka och jobbiga. Jag räds det inte, och det tycker jag märks i min konst och i detaljerna. 

Minds strategi var att låta den populära och trasiga kulan leva vidare, men man ville utveckla konceptet och budskapen runt den för att nå ut till och engagera ännu fler människor. 

– Vi vet att många av dem som engagerar sig i Mind är intresserade av konst, säger Tove Lundgren, projektledare för insamling och kommunikation på Mind. Det här blir ett nytt sätt att fånga deras uppmärksamhet, men också ge något konkret tillbaka. De kan ju faktiskt vinna ett fantastiskt konstverk samtidigt som de är med och bidra till att fler människor kan få medmänskligt stöd. 

Under jul och nyår är trycket extra hårt på Minds stödlinjer. Känslan av ensamhet och ångest är svårare att bära under högtider som präglas av samvaro och gemenskap. Den som känner sig utanför då är extra utsatt och i behov av någon att prata med. Den trasiga julkulan togs fram som en symbol för att det är okej att känna sig trasig och för att göra det synligt för så många som möjligt hur tuff julen kan vara för den som lider av psykisk ohälsa. 

– Alla som bidrar med en gåva till Minds verksamhet genom det trasiga lotteriet är med och tävlar, säger Tove Lundgren. Vill du vinna ett verk från en särskild konstnär kan du ange det i samband med swishgåvan. 

Alla gåvor möjliggör för Mind att ta emot fler samtal i sina stödlinjer: Självmordslinjen, Föräldralinjen, Livslinjen och Äldrelinjen.Och varje samtal räknas. 

Läs mer om Minds trasiga lotteri.    

 

Vill du veta mer kan du kontakta Tove Lundgren, projektledare för insamling och kommunikation 

076-316 25 25, [email protected]