Leone Milton vill uppmuntra unga till förändring

Leone Milton är journalist och författare med fokus på ungas hälsa och kvinnor. Hon skriver för olika tidningar och har skrivit böcker som Dröm stort & kämpa smart och Till mina torskar. Nu har hon, tillsammans med Marie Tomičić, nyligen gett ut boken Ta makten 2, efter att tidigare också gett ut Ta Makten.

Ta makten 2 tittar närmare på normer, ideal och media. I dag känner många unga oro och ångest. Leone och hennes medförfattare Marie Tomičić vill uppmuntra unga att ta sin kraft, sin röst och förändra det som inte fungerar. Genom att syna strukturer och normer och genom att visa vilka verktyg som finns för förändring kan oro och frustration vändas till framtidstro och meningsfullhet. I boken finns intervjuer med personer som själva skapat förändring och de delar med sig av sina bästa tips. Exempel på personer som blivit intervjuade är Minds ambassadörer Henrik Wahlström, Atilla Yoldas och Danny Lam.

Hej Leone, vilken fin bok ni skrivit! Vad fick er att skriva den här boken?

– När jag var yngre led jag både av depression och ätstörningar (kombinationen är väl kanske oundviklig?) och saknade kunskap och verktyg. Varför fick jag ångest? Och vad kan jag göra åt det? Jag fattade ingenting. När jag blev journalist och lärde mig mer om psykisk hälsa genom mitt jobb ville jag därför skriva en bok som jag själv hade behövt. Klyschigt men sant.

Du har tidigare skrivit boken Ta makten. Hur skiljer sig Ta makten och Ta makten 2 åt?

 – Ta Makten 1 handlar om att ta makten inåt – att förstå sina känslor. Ta Makten 2 handlar om att ta makten utåt. Min medförfattare Marie Tomičić och jag tyckte att det passade som en uppföljare att nu när unga tagit makten över sina känslor genom ettan så kan de fortsätta med att förändra samhället. I dag riktar många unga kritik mot sig själva och försöker förändra sig själva för att passa in i samhällsnormer, men vi vill att unga använder verktygen i vår bok och förändra normerna i stället!

Boken har så otroligt mycket innehåll, många intervjuer och många övningar som man som ung kan göra själv. Är det också en bok som skolor och kanske fritidsgårdar kan använda sig av för att arbeta med unga i grupp?

– Vi hoppas det! Ta Makten 1 används flitigt i skolor så vi hoppas på samma för tvåan.

Hur var det att göra alla intervjuer med alla spännande unga personer?

– Jätteroligt. Det är lyxen med det här jobbet, att få möjligheten att prata med så inspirerande personer!

Hur gammal är du Leone? Vill du berätta lite mer om hur din egen tonår var?

­ – Jag är 35 år. Jag hade en tuff tonårstid, mellan 13 och 21 skulle jag säga. Men det fina är att det har gjort mig stark i dag och jag tror också det hjälp mig att bli bra på att sätta mig in i andra människors liv. Så jag kan vara tacksam i dag. Jag hade inte jobbat med det jag gör om det inte vore för den tiden.

Tror du att ni kommer skriva en Ta makten 3?

– Ja! Det är planen.

En intervju av: Hanna Kihlander

Relaterat innehåll

Mind möterUngas psykiska hälsa

Professor Pernilla Åsenlöf: ”Vi vill förstå varför unga mår sämre”

Tillsammans med forskare och andra organisationer har Mind efterlyst att forskningsvärlden ska prioritera att undersöka...

Varje samtal räknas

Avsnitt 24: Nu slåss jag för ditt liv | med Tilda & Frida Boisen

Tilda och Frida Boisen gästar podden idag och berättar om sin kamp för att få...

Varje samtal räknas

Avsnitt 23: Jag drev med mig själv innan nån annan hann före | med Danny Lam/TNKVRT

I det här avsnittet pratar vi med Danny Lam, Minds ambassadör som driver instagramkontot TNKVRT,...

Hitta mer innehåll om: