Konst för bättre psykisk hälsa

Anna Grundström bor utanför Umeå och arbetar med konst och design. För Minds räkning har hon tagit fram Compassion, en akrylmålning där delar av vinsten vid försäljning går till Mind. Vi träffade Anna för att få veta lite mer om henne och hennes engagemang.

Hej Anna! Berätta lite om dig!

– Jag är 47 år och bor i en by just utanför Umeå. För mig är det viktigt att vara lycklig och ta vara på varje dag som om det vore min sista. Så för drygt ett år sedan bestämde jag mig för att satsa på min dröm att jobba med konst och design i kombination med att göra någonting som gör skillnad för andra.

Hur länge har du hållit på med din konst?

– Jag skulle vilja säga alltid! Ända sedan unga år har jag velat skapa, Jag har testat att bygga och skapa utav de flesta materialen. De senaste fem åren har jag dock fokuserat på min målning.

Är konsten viktig för dig?

– Själva skapandet är det som är viktigast för mig. Sedan blir resultatet just konst. Men jag älskar alla former av konst och det är någonting väldigt spännande med det eftersom det kan upplevas så olika. Det finns heller inga riktiga gränser utan det får vara precis som det vill. Vilket är väldigt befriande tycker jag.

Vad vill du uttrycka genom din konst?

– Känslor såsom lycka, hopp, kraft, insikt och tacksamhet över det fina i livet. Jag vill också belysa jordens resurser och det självklara med att vi alla är lika mycket värda oavsett vad.

Hur kom det sig att du engagerat dig för Mind?

– Det var faktiskt Mona Wennberg från Minds lokalavdelning i Umeå som tog kontakt med mig efter att hon läst att jag vill samarbeta med ideella organisationer. Jag fick en fin presentation av Mind som organisation och efter det kändes ett samarbete självklart för mig.

Hur ser samarbetet ut mellan dig och Mind ut?

– Jag har skänkt två stora akrylmålningar till Minds lokalavdelning i Umeå som skall påminna volontärerna på plats om det fina de gör för våra medmänniskor. Vi har tillsammans enats om ett gemensamt motiv som heter Compassion (medkänsla). Motivet säljs nu på min hemsida och för varje såld Compassion går 100 kronor oavkortat till Mind.

Här kommer du till Annas nätbutik där det går att köpa trycket Compassion