Hit kan man vända sig och bli bemött med respekt

Susanne Utbult, bor i Göteborg, arbetar till vardags som HR-chef, nyss fyllt 60, har två vuxna söner och är nybliven farmor. Hon är också volontär hos Mind.

Hur länge har du varit volontär?

– Två år.

Varför blev det just Mind?

– Jag hade sökt efter något under en tid, då jag tidigare arbetat i stödlinjer och verkligen saknade det. Jag fick veta lite mer om Mind och fastnade för det nästan direkt. Jag vet att behovet är stort och det visade sig att Minds värderingar stämde överens med mina egna.

Vad gör du hos oss?

-Jag är i Självmordslinjen och brukar oftast chatta, men tar även telefonsamtal. Jag är också mentor samt är med och intervjuar de som söker sig till oss och vill bli volontärer.

Har du själv varit drabbad av psykisk ohälsa?

– Inte direkt själv, men visst går livet upp och ner och visst har jag också haft perioder som varit jobbiga. Jag har sett det runt omkring mig, både privat och inom jobbet, och vet hur viktigt det där stödet som vi ”vanliga” kan ge är. Att möta personer där dom är. Ett samtal med någon som bara finns där och inte dömer kan betyda oerhört mycket, faktiskt vara en vändpunkt.

Vilka är dina styrkor tycker du?

– Jag är empatisk, lyhörd och stödjande och genom Mind får jag använda det. Att jag är en engagerad person har jag också nytta av, att se och bekräfta andra och vilja veta mer, utan att döma någon.

Vad är viktigt att tänka på när man sitter i stödlinjen?

– Jag vill förmedla att hit kan man vända sig och bli bemött med respekt, att de som vänder sig till oss är viktiga och detta att de ringer/chattar är ett viktigt steg. Jag vill också förmedla att vi lyssnar och stannar kvar, och att det är okej att prata med oss om det som är svårast, kanske till och med att prata om döden eller hur det är att längta efter den.

Varför skulle du rekommendera någon att bli volontär?

– När jag möter de som vi utbildar, så säger många att de känner en värme när de kommer till oss första gången, och det är verkligen sant. Vill man utvecklas som människa så rekommenderar jag verkligen Mind. Det är ett viktigt uppdrag, men vi får också ta del av sådant som kan kännas tungt. Man får mycket stöd från både kollegor och de anställda här.

Text av: Lolo Westerman