Håll ut, det kommer att bli bättre

Artisten Silver Straw skickade sin låt ”Håll ut” till oss på Mind. Låten handlar om att leva med självmordstankar och att vara närstående till någon med sådana tankar. Bakom artistnamnet döljer sig Brian Nsamba och Minds Hanna Kihlander träffade honom för en intervju.

Hej Brian, vill du berätta lite om dig själv? Vem är du?

– Jag är en artist/konstnär, pappa och bror. Jag föddes i Uganda men flyttade till Sverige med min familj när jag var nio år gammal. Jag kallar mig själv för en ”social introvert” vilket betyder att jag trivs lika väl ensam som i sällskap med andra.

Du har skrivit en låt om självmordstankar. Hur kommer det sig?

– För en tid sen så var jag med om tre starka händelser rörande personer i min närhet. Alla tre händelser skedde inom en period av två veckor. Det var som att mitt emotionella begär fylldes med en stor mängd för varje händelse, och vid den tredje så rann den över. Jag satt i min soffa med en stark känsla av hjälplöshet men också med en stark energi av adrenalin. Jag hade ingen som helst möjlighet att nå ut och fysiskt röra mina kära, så det andra bästa sättet jag kunde komma på i stunden var att sätta mig vid min keyboard och få ut allt som jag ville säga om jag stod mitt framför dem. Den här låten är vad som kom ut.

Hur har du blivit påverkad som närstående av att ha personer i din närhet som mått, eller mår, dåligt?

– Dessa händelser har till en början gett mig en stark känsla av tacksamhet för mitt eget liv. Jag har personligen gått igenom många svåra händelser i mitt liv men har lyckats att komma ut starkare från varje mörker på grund av olika faktorer. Jag vaknar varje dag och är glad över att få uppleva en ny dag.

– Händelserna har också fått mig att vara mera uppmärksam på hur mina närmaste verkligen mår. Bara för att det ser ut som att en nära mår bra och gör det som de ska utan några svårigheter, så betyder det inte att det inte kan ligga något annat under ytan som tynger ner dem varje dag.

Har du egen erfarenhet av att må psykiskt dåligt?

– När jag var yngre så hade jag en del otrygga tankar grundade på händelser som jag upplevde i mina tidiga år i Uganda. Men några år efter att jag kom till Sverige så hade jag lyckan av att träffa en underbar barnpsykolog som under en period hjälpte mig att hantera de svåra känslorna och komma vidare.

Din syster medverkar på låten ”Håll ut”. Har ni kunnat vara ett bra stöd till varandra?

– Ja det har vi verkligen kunnat. Min syster var närmare till en av händelserna än vad jag var, så när jag spelade upp för henne vad jag hade skrivit och bad henne att skriva en dikt till låten, så kom orden ut lika lätt för henne som det hade gjort för mig.

Har du något du skulle vilja säga till de som mår dåligt där ute och kämpar för att få må bättre?

– Fortsätt kämpa, men snälla gör det inte i din ensamhet. Det finns alltid någon som du kan prata med som kan kanske hjälpa dig att tända ett ljus i ditt mörker. Från natten kommer alltid solsken. Och kom ihåg att du är älskad, även om det är det sista du känner just nu. Bara faktumet att du lever är ett tecken på kärlek. Håll ut, det kommer bli bättre!

Lyssna på Silver Straws låt ”Håll ut” här.

En text av: Hanna Kihlander

Relaterat innehåll

Självmordstankar

Jag vill inte leva – hur kan jag få hjälp?

Här kan du lära dig mer om hur du kan söka hjälp och stöd om...

Renate Josefsson, 88 år med axellångt mellanbrunt hår, leende.
Mind möterOro och ångest

Jag har sluppit koncentrationsläger – nu vill jag ge tillbaka till livet

Pappa dog i koncentrationsläger och mamma tog sitt liv. Renate Josefsberg, 88, var fem år...

Egna ordBipolär sjukdom/bipolaritet

Mitt vårdrum har nummer 9, samma som jag hade när jag spelade hockey

Jag har allt. Två fantastiska barn, ett kärleksfullt äktenskap, heltidsjobb, villa och Volvo. Ingen hund,...

Hitta mer innehåll om: