Gerhard Bley är Minds nya styrelseordförande

Välkommen till Mind Gerhard,  nu tänkte vi att du får svara på några av våra varmpratsfrågor. Vill du berätta lite kort om vem du är?

Jag heter Gerhard och bor på Värmdö utanför Stockholm. Jag har två barn och blev alldeles nyligen morfar för första gången, vilket känns magiskt. Mitt yrkesverksamma liv har jag primärt ägnat åt olika ledande roller inom näringslivet, senast som VD för Kavli i elva år. Jag har också bl a arbetat på Arla och Arvid Nordquist, dvs Classic kaffe. I min roll som ledare har jag alltid vurmat för ett gott ledarskap, och för drygt tio år sedan myntade jag begreppet empatiskt ledarskap i en bok jag då publicerade. Idag arbetar jag som styrelseordförande i ett antal företag, som föreläsare, mentor till ledare och som utbildare inom Novare Academy. Jag har också under många år varit engagerad inom hästsporten, där jag suttit i styrelsen för flera ideella organisationer. På fritiden älskar jag att röra på mig, springa, åka längdskidor, spela golf och njuta av natur och kultur. Under hela mitt liv har jag också haft ett andligt sökande och jag är idag engagerad i Katarina församling där jag bl a leder existentiella samtalsgrupper.  Jag är övertygad om vikten av yttre och inre balans och är därför väldigt tacksam över att få chansen att bidra till Minds viktiga uppdrag i rollen som ordförande. Jag har själv erfarenhet av psykisk ohälsa i min närhet och vet vilken oerhörd påverkan det innebär för alla som berörs. Jag hoppas kunna bidra till att dessa frågor i än högre grad uppmärksammas, prioriteras och att resurser allokeras.

Vad får dig på bra humör när du kliver ur sängen?

Jag har genom livet haft utmaningar med att lyckas leva här och nu. Jag tror nämligen att det är i nuet som oro och ältande försvinner. Därför har jag definierat nuet som just den här dagen och att jag alltid försöker göra det bästa av just den dag jag har framför mig. Jag blir därför på bra humör när jag ser att min nyvunna dag kommer innehålla flera olika ingredienser – allt från att känna sig behövd, till att få vara med mina barn, kanske träna, träffa människor som ger energi, åka längdskidor, meditera, och bara få vara en stund.

Har du någon dold talang?

Tja det skulle vara att jag var amatörjockey när jag var yngre. Jag red på Täby Galopp. Jag har genom livet haft ett stort intresse för galopphästar och har det fortfarande.

Vad blir du gladast över att människor tycker om dig?

Att man kan lita på mig, att jag håller vad jag lovar, att jag tar mig tid att lyssna och är intresserad av vad andra har att säga. Jag tänker alltid, att ge är att också få, så alla samtal eller möten ger även mig mycket.

Vad har du själv för knep för att hålla dig i bra psykisk form?

Jag har haft mina utmaningar genom livet, men jag har genom terapi, mindfulness, retreater, kyrkan och andra sammanhang skapat en struktur för att nå balans och psykisk harmoni. Främst handlar det om några konkreta saker som att säkerställa att jag sover tillräckligt och bra, att jag håller mig i fysisk trim, att jag får mina stunder av ro och stillhet, att jag är i sammanhang där man uppskattar mig och det jag gör, samt att jag skapat rutiner kring mina andliga behov, t ex att gå i kyrkan regelbundet. Men jag har också lärt mig leva att livet inte alltid är en dans på rosor. Det är helt normalt att det går upp och ner med humöret, och när ångesten ibland dyker upp försöker jag numera behandla den med respekt. Det går över, jag vet ju det, men det kan ta lite tid. Precis som vår fysiska hälsa behöver träning, så kräver också psykisk balans ett kontinuerligt arbete och konkreta handlingar. Det handlar inte om att söka en utopisk lycka, utan snarare att sträva efter en känsla av harmoni, balans, njuta av det som är idag och uppskatta de goda relationerna.