Folkhälsoministern invigde Självmordslinjen

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström delade med sig av egna erfarenheter av psykisk ohälsa när det var dags för invigning av Självmordslinjen.

“Jag har lärt mig att vara lat ibland. Alla borde vara lata då och då för att må bra”
Gabriel Wikström

Det blev ett varmt välkomnande av Självmordslinjen när den invigdes av Gabriel Wikström, Folkhälso- och sjukvårdsminister, inför en publik bestående av flera intresseorganisationer och samarbetspartners till Mind.

Hasse Brontén, ståuppkomiker och Mindamabassadör, berättade om hur det tog år innan han berättade för någon att hans pappa begick självmord, och hur skönt det var att börja prata om det och sin “sköna bibolära snubbe till farsa”.

Cecilia Modig, Minds styrelseordförande hälsade alla gäster välkomna. I panelen deltog även Marie Åsberg, Professor emerita i psykiatri, och Carl von Essen generalsekreterare på Mind. Jonas Mosskin, Minds styrelsemedlem, var moderator.

Mer insatser behövs

Alla var överens om att det behöver göras stora insatser för att arbeta förebyggande med psykisk ohälsa och självmord. Carl von Essen lyfte behovet av stöd till frivilliga organisationer som arbetar förebyggande och framför allt att öka kunskapen om hur vanligt det är för att fler ska våga prata om psykisk ohälsa.

På frågan från Jonas Mosskin, om personlig erfarenhet av psykisk ohälsa, instämde samtliga att alla självklart har det, eller känner någon i sin närhet. Gabriel Wikström delade med sig av sin egen erfarenhet av utmattningssyndrom och tiden det tog att komma över den.

Kabeln kopplade ihop

Till en applåderande publik och panel kopplade Gabriel Wikström sedan ihop kabeln. Under tiden var trycket hårt i Minds svararrum där volontärerna tog emot de första samtalen och chattarna till Självmordslinjen. Vidare fortsatte ett hårt och jämt tryck från människor i behov att att prata under hela kvällen och första dygnet sedan starten av Självmordslinjen.