Ella Friman är konstnären bakom årets hjärta

Ella Friman, 20, är en av Mind Ungas redaktionsmedlemmar. I sitt uppdrag som reporter för ungdomsredaktionen producerar hon, förutom texter och reportage, också konstnärliga illustrationer. I år är hon konstnären bakom Minds gåvokort för Alla hjärtans dag.

Det var inte helt lätt för Ella att ta sig an uppgiften att illustrera årets gåvokort, berättar hon. Alla hjärtans dag, och den kommers som uppstått kring högtiden, skapar nämligen dubbla känslor hos henne.

– Budskapet är så starkt kopplat till romantik och att vara i ett förhållande, och det har jag aldrig varit, säger Ella. Det är lite tjatigt att allt kretsar kring romantisk kärlek. Jag är så trött på att parrelationer ska värderas högre än vänskap.

Med avstamp i viljan att lyfta betydelsen i kärleksfulla vänskapsrelationer bestämde sig Ella för att hennes illustration minsann inte skulle utgå från ett älskande kärlekspar. En av Ellas vänner blev en särskilt viktig inspiration.

– Jag kom att tänka på min bästa vän, som jag verkligen känner kärlek till. Människor är nästan alltid i centrum i mina bilder, och jag ritar oftast personer som jag tycker mycket om.

Vad har ditt kreativa arbete för betydelse för dig i din vardag?

– Det är verkligen ett av mina viktigaste uttryckssätt, som jag är tacksam för att jag har. Jag tror att alla har ett behov av att uttrycka sig. För mig är också skapandet ett verktyg som jag kan ta till, för att distrahera mig när jag behöver stå ut med jobbiga känslor, berättar Ella.

Ella har själv inga planer för Alla hjärtans dag, och berättar att dagen i sig inte betyder något för henne. Däremot kan hon förstå att dagen är ett bra tillfälle att visa uppskattning för sin partner eller någon annan man tycker om. För den som inte är i en relation eller har någon att fira dagen med, och kanske känner sig ensam, vill Ella skicka med en hälsning:

– För mig har det hjälpt att avdramatisera det hela. Leta upp människor som också tycker dagen är töntig, så kan ni tillsammans skoja och raljera om alla töntiga kärlekspar. Det är svårt att ändra sina känslor inför något, men att försöka tänka annorlunda är ett bra första steg.

 

Klicka här för att skicka årets hjärta till någon du tycker om.

Fler av Ellas texter och illustrationer hittar du på Mind Ungas blogg.

 

Intervju: Ellen Nilses