”Detta är min sista chans. Annars tar jag mitt liv”

Hur kommer det sig att du hörde av dig till självmordslinjen?
Jag hade under en lång tid mått otroligt dåligt psykiskt. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till och såg lösningen att ta mitt liv.

Då jag innerst inne var en aning tveksam till om jag skulle utföra denna typ av handling eller inte satte jag mig direkt och började googla. Då kom Minds sida upp och jag fann den hjälpen som fanns där.

Jag bestämde mig för att ”innan jag tar mitt liv ska jag försöka se om det finns en annan lösning”. Efter ett par försök kom jag fram och fick prata med en tjej där.

Hur upplevde du samtalet/samtalen?
Jag har både chattat och ringt, oavsett vad så har jag upplevt samtalet som väldigt bra. Jag behövde inte känna någon press att prestera och inte heller dölja mig själv. Personen i andra änden visste ju inte vem jag var.

Jag vill att de ska veta att de säkerligen räddat fler liv än bara mitt!

Varför var samtalet viktigt för dig?
I de fall då jag har hört av mig till självmordslinjen har jag suttit med tanken att ”detta är min sista chans, annars tar jag mitt liv” vilket innebar att dessa samtal var livsavgörande för mig.

Samtalen fick mig att avstå destruktiva handlingar de gånger jag tog den hjälpen. Det var även Mind som fick mig att våga söka hjälp för att bearbeta våldtäkter jag utsatts för, där jag lagt skulden på mig själv.

Hur var bemötandet i samtalet?
Det var oftast lugnt. Det var väldigt icke-dömande och jag kände mig okej när jag var mig själv. Det fanns någon som lyssnade, såg och respekterade mig så som jag är. Jag fick mina tankar ifrågasatta och fick tips på alternativa tankar. Jag fick nya perspektiv att se på livet.

Hur kändes det efter samtalet?
Efter samtalet var jag fortfarande tveksam. Ambivalensen fullkomligt rev inom mig och jag hade mycket ångest. Men tankarna om att ta mitt eget liv förminskades lite och jag fick upp ögonen för att det kanske kan bli bättre tillslut.
Personen i andra änden fick agera mitt vikarierande hopp.

Skulle du höra av dig igen?
Om jag skulle må jättedåligt och tankarna som idag är borta skulle komma tillbaka skulle jag absolut höra av mig.

Att ta livet av mig kan jag inte ångra, så bäst att prova alla alternativa lösningar först!

Skulle du rekommendera självmordslinjen till andra?
Absolut! Det har jag redan gjort. Jag har en blogg där jag rekommenderat självmordslinjen.

Jag tycker det är otroligt viktigt att de som sitter i självmordslinjen skall förstå vilket otroligt fint jobb de har. Jag vill att de ska veta att de säkerligen räddat fler liv än bara mitt!

Om texten

Texten är en intervju med Ida, som hört av sig till oss i efterhand och velat berätta.