Camilla von Below skriver om anknytning i relationer

Med hjälp av anknytningsteori kan man lättare förstå relationer mellan bland annat barn och föräldrar. Nu har Camilla von Below skrivit “Anknytning i relationer”.

Psykiatern John Bowlby och psykologen Mary Ainsworth formulerade anknytningsteorin i mitten av 1900-talet för att ta reda på hur relationerna mellan barn och föräldrar skapas och utvecklas. Camilla von Below är psykolog och psykoterapeut och har gett ut boken ”Anknytning i relationer”. Tidigare har hon även gett ut boken ”Anknytning i psykoterapi”. Camillas bok handlar om hur våra tidiga relationer påverkar nuet. Men den handlar lika mycket om hur vi kan bli fria att leva på ett nytt sätt.

Vem vänder sig din bok till?

Alla som vill förstå mer om sina relationsmönster – kanske för att de tycker de fastnar i samma roll hela tiden, undrar hur de blivit som de blivit eller för att de vill ge sina barn en trygg anknytning när de själva hade en svår uppväxt.

Vad menas med anknytningsteori?

Spädbarn behöver en eller några personer som kan ge dem trygghet och hjälpa dem förstå sina känslor och upplevelser för att utveckla en förmåga att förstå sig själva och andra. Anknytningsteorin handlar om hur de tidiga relationerna påverkar ens självbild och relationer senare i livet.

Hur kan ett anknytningsmönster påverka oss?

Med en trygg anknytning är det för de flesta lättare att ha en positiv förväntan på andra människor, till exempel att de ska vara hjälpsamma och att konflikter kan ordna upp sig. Man har en känsla av att ens egna behov är lika viktiga som alla andras. Ett otryggt mönster gör en mer uppmärksam på signaler om att andra inte verkar orka med en eller är på väg att överge. Så beroende på anknytningsmönster styr vi vår uppmärksamhet åt olika håll.

Är det möjligt att ändra ett anknytningsmönster?

Ja, genom att göra nya erfarenheter.

Varför har du skrivit den här boken?

Alla har inte möjlighet att gå i terapi, men många kan hjälpa sig själva att förändras. Jag hoppas boken kan vara till hjälp.

 

En intervju av Hanna Kihlander

 

Läs mer om boken “Anknytning i relationer” hos Natur & Kultur!

Relaterat innehåll

Varje samtal räknas

Avsnitt 8: Dom första åren var jag i ett svart hål

Hur klarar man livet med två funkisbarn? I det här avsnittet pratar vi med Lisa,...

Herdis Molinders blogg

Mingel

Mina vänner från morgonbadet, Per och Karin, har bjudit på mingel mellan klockan två och...

Ungas psykiska hälsa

Sju sätt att stötta din tonåring

Så kan du ge din tonåring stöd, bygga tillit och hjälpa tonåringen att prata.

Hitta mer innehåll om: