“Broderiet blev som en frizon för mig”

Gisela Ståle är skaparen bakom Instagramfenomenet Broderauttexten och en av Minds mest engagerade ambassadörer. Hon har även drabbats av utmattningssyndrom flera gånger under sitt liv. Mind har träffat Gisela för att prata mer om hur utmattningen tog sig uttryck och hur broderiet blev hennes räddning.

Du har tidigare berättat öppet om att du blivit sjuk i utmattningssyndrom vid fyra olika tillfällen. Är utmattningssyndrom alltid kopplat till arbete eller kan det vara andra orsaker också? Vill du berätta hur det var för dig?

Första gången var min utmattning tveklöst en konsekvens av en dysfunktionell arbetssituation. De andra gångerna är det privata situationer som varit utlösande faktorer, men när jag tittar i backspegeln kan jag se att jag jobbat väldigt hårt, velat mycket snabbt och haft svårt att begränsa mig.

Du är känd för ditt Instagram-konto Broderauttexten som har över 160 000 följare och i dina broderier tar du in humorn i allvarliga och svåra ämnen. På vilket sätt har din humor och dina följares engagemang hjälpt dig att må bättre?

Broderiet och kontot har varit centralt för min rehabilitering skulle jag säga. När jag började brodera 2017 mådde jag riktigt dåligt. Jag var utmattad, deprimerad och hade mycket ångest. Jag hade varit sjukskriven ganska länge och provat olika former av rehab men ingenting fungerade. Jag var uppgiven och kände en stor hopplöshet. Broderiet blev som en frizon för mig där jag, som annars är väldigt mån om att göra rätt, totalt struntade i regler och konventioner och bara gjorde exakt det jag kände för. Jag kände en enorm frihet och när jag började sätta ord på min situation var det som att jag också distanserade mig lite till den, jag kunde se den utifrån och ibland också se det komiska i min eviga oro över allt. Det var enormt befriande!

Engagemanget från mina följare har också varit väldigt läkande. Att lägga ut en sårbar text och sedan få respons från andra som känner igen har gjort att jag känner mig mycket mindre ensam och mycket mindre fel. Jag har haft så många enormt värdefulla konversationer i både kommentarer och DMs.

Det är fler kvinnor än män som drabbas av utmattningssyndrom. Har du några tankar om varför det är så?

Ja, många tankar, men jag är lite för trött i huvudet för att utveckla de resonemangen just idag. Kort kan jag säga att jag tror att kvinnor är överrepresenterade i statistiken bland annat för att vi dubbelarbetar och traditionellt har tagit större ansvar då det gäller planering och organisation av familjelivet.

Om man mår dåligt och har den där känslan av att inte orka och kanske anar att man är på väg in i en utmattning, har du några tips på vad man kan göra, eller hur man kan tänka då?

För min del tänker jag att jag behöver lyssna på signalerna och stanna upp. Se över min situation, det är lätt att känna att allt man har i sin kalender är måsten och omöjligt att stryka, men om man kör på är ju den reella risken att det säger tvärstopp, och då går det helt plötsligt inte att ha något alls i kalendern. Så jag avbokar/ombokar, skapar ett utrymme så att jag får möjlighet att andas och se över den större planen. Var kan jag få avlastning? Kan jag be om hjälp? Vem vill jag prata med, umgås med, eller vill jag bara vara själv? Behöver jag ta ett varv hos en terapeut? Prata med min chef? Hur funkar det praktiska just nu, sömn, mat, träning? Vad kan jag göra för att med så små medel som möjligt få så stor avlastning som möjligt brukar vara min grundfråga.

Sen tror jag väldigt mycket på att långsiktigt försöka hitta någonting som man gör bara för sig själv, för sitt eget nöjes skull, om det nu är någon träningsform, hantverk eller något annat intresse. Jag har aldrig haft någon hobby innan jag började brodera, alltid varit socialt inriktad och lagt min tid på umgänge med andra. Nu har ju broderiet blivit mitt jobb, och jag älskar det fortfarande, men jag behöver en ny oas, någonting att uppslukas av, bara för mig själv, utan tanke på resultat eller slutprodukt, BARA FÖR MIG! Så länge lägger jag ett 500-bitars pussel till!

Just nu lottar vi ut tre prints från Broderauttexten till förmån för Mind.
Klicka här för att delta i utlottningen!

Intervju av Tove Lundgren och Hanna Kihlander

Relaterat innehåll

Mind möterStress och utmattning

Morten Saksø skriver om depression och utmattning

Morten är läkaren som själv varit sjukskriven på grund av stress och depression. I flera...

Egna ordSjälvmordstankar

Nu är jag halv på utsidan, men hel på insidan

Efter flera år av ångest och tankar om att ta sitt liv gjorde Gittel Ullebo...

Mind möterStress och utmattning

Åsa Kruse om hur man hanterar stressrelaterad psykisk ohälsa

Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Särskilt unga, i början...