Ann Söderlund gör filmer för Minds Föräldralinje

BRIS rapport 2019:1 visar att det överlägset vanligaste ämnet som barn och unga kontaktar dem om är psykisk ohälsa. BRIS uppger också i sin rapport att stödet till föräldrar behöver stärkas och utvecklas. Minds Föräldralinje står redo att ta emot fler samtal.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har i flera år rapporterat om ökad psykisk ohälsa hos barn och unga. Verksamhetschefer för BUP i hela landet har gått ut och berättat att de inte räcker till.

Ett fungerande föräldraskap är en förutsättning för att ge barn det bästa stödet och verktygen i deras utveckling. Enligt Barnkonventionen och Socialtjänstlagen ska samhället ge stöd till föräldrar i föräldraskapet.

Föräldraskapet är en berg-och-dal-bana utan dess like. Ibland kan det vara skönt med stöd på den resan. Det handlar inte enbart om att föräldrar ska få stöd när de känner oro för ett barn som utvecklat psykisk ohälsa, utan också stöd med vardagliga svårigheter föräldrar möter.

Mind har tagit fram sju filmer tillsammans med journalisten och fembarnsmamman Ann Söderlund. Filmerna har teman som syskonbråk, kommunikation, skilsmässa och mobbning. Hur kan föräldrar bemöta ett barn som inte kommunicerar, vill vara ifred och som är svåra att nå?

Till Föräldralinjen kan de som behöverstöd ringa, gratis och anonymt, för att få prata med en erfaren terapeut om sina föräldrafunderingar. Enligt
barnkonventionen och socialtjänstlagen ska samhället ge stöd till föräldrar i föräldraskapet. BRIS vill se ett brett föräldraskapsstöd till föräldrar i allmänhet kring frågor om hur det är att växa upp som barn idag, om barns rättigheter och om hur vuxna kan stötta barn.

Tillsammans med Ann Söderlund vill Mind öppna upp för att alla kan ringa till Föräldralinjen med just sina föräldrafunderingar.

Föräldralinjen nås på 020-85 20 00 alla vardagar kl. 10-15 samt torsdagar kl. 19-21.

Länk till kampanjen

Kontaktpersoner:
Ann Söderlund, journalist och fembarnsmamma, 073-520 09 15
Karin Schulz, Minds generalsekreterare, 073-501 80 33

Relaterat innehåll

Mind möterUngas psykiska hälsa

Professor Pernilla Åsenlöf: ”Vi vill förstå varför unga mår sämre”

Tillsammans med forskare och andra organisationer har Mind efterlyst att forskningsvärlden ska prioritera att undersöka...

Varje samtal räknas

Avsnitt 24: Nu slåss jag för ditt liv | med Tilda & Frida Boisen

Tilda och Frida Boisen gästar podden idag och berättar om sin kamp för att få...

Varje samtal räknas

Avsnitt 23: Jag drev med mig själv innan nån annan hann före | med Danny Lam/TNKVRT

I det här avsnittet pratar vi med Danny Lam, Minds ambassadör som driver instagramkontot TNKVRT,...

Hitta mer innehåll om: