Älskade tonåring – guiden som underlättar livet tillsammans med ditt tonårsbarn

Tonåren kan höra till en av livets mest turbulenta faser, vilket du som tonårsförälder säkert har märkt. Din mysiga 12-åring kan plötsligt förvandlas till en hormonstinn tonåring vars känslor är lika omväxlande och oförutsägbara som ett svenskt sommarväder. Det är inte alltid enkelt att kommunicera med tonåringen heller, som bara vill vara ifred och tycker att du stör när du vill prata. Inte så konstigt när hormonerna rusar, kroppen förändras och humöret svänger.

För att underlätta livet tillsammans och bättre förstå vad som händer med din tonåring, har Mind ihop med Apotek Hjärtat satt ihop guiden Älskade Tonåring.

Guiden bygger på en färsk SIFO-undersökning där tonårsföräldrar har svarat på en rad frågor om relationen med sina tonåringar, och vad man upplever som de största orosmomenten och problemen. Det kan handla om allt ifrån bråk kring att hjälpa till hemma, skärmtid och månadspeng till oro för alkohol och droger.

Under tonåren sker förändringar både kroppsligen och med psyket, vilket gör att det är mycket man måste förhålla sig till som tonårsförälder. Därför är det viktigt att man tittar på helheten. Förhoppningen är att guiden ska fungera som ett vägledande verktyg för dig att använda i din vardag när du känner dig osäker på hur du ska agera, där de vanligaste frågorna och situationerna som lätt leder till funderingar eller konflikter bemöts. Allt från identitet, höga krav och mobbning till kroppsliga förändringar som ökad kroppsbehåring, tonårshud och hur man håller god hygien tas upp.

Du kan alltid ringa till Minds Föräldralinje om du vill prata om oron för din tonåring. Du når dem på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna. Volontärerna på Föräldralinjen har alla lång erfarenhet av att arbeta med barn, ungdomar och föräldrar.

Till guiden